Як посолити оселедець у домашніх умовах цілком

Як посолити оселедець у домашніх умовах цілком Наступним кроком робимо

У цій статті ми розповімо вам, як засолити оселедець у домашніх умовах власноруч: цілим, шматочками, сухим способом, свіжоморожений, по-голландськи ..

Як засолити оселедець у домашніх умовах?

Актуальним залишається питання про те, як засолити оселедець у домашніх умовах, щоб було:

Поговоримо про це докладніше.

Розберемося в тому, як вибрати якісний оселедець, як солити його в домашніх умовах і як зберігати.

Вибір якісного оселедця

Від того, який оселедець буде куплений для домашнього засолу, залежатиме смак приготованої продукції.

Тільки свіжа тушка без пошкоджень, з округленими боками і приємним відтінком, підійде для засолу.

Вибирати оселедець треба уважно.

Фахівці рекомендують прислухатися до таких порад:

  1. Свіжа, не морожена риба вважається ідеальним варіантом для подальшої обробки.
  2. Не слід купувати заморожену тушку без голови. Такий продукт може бути не якісним.
  3. Віддати перевагу слід замороженому тихоокеанському/атлантичному оселедцю, а ось балтійський краще не купувати через ризик включення до складу рибного м’яса важких металів і токсичних речовин.
  4. У високоякісного свіжозамороженого оселедця будуть випуклі ясні очі, плавники і крила біля зябер будуть притиснуті до основи тіла, забарвлення тушки буде рівномірним, без «іржі».

Остерігатися слід тушок, які пухкі, мають зім’яту структуру або пошкоджену луску.

Оселедець із молоками буде найжирнішим, а ось риба з ікрою, навпаки, суха, не настільки поживна.

Краще, звичайно, цілком солити свіжу рибу.

Як засолити оселедець у розсолі цілком

Розроблено велику кількість рецептур посолу оселедця вдома. Одні вважають за краще засолити тушку цілком, інші люблять рибу шматочками .

Є ті, що люблять посолити рибу сухим способом, а також ті, хто проводять посол тільки за допомогою маринаду. Вибір — справа смаку кожного.

Як би оселедець не був посолений, якщо він свіжий, то неймовірно смачний.

Для того щоб засолити рибу в розсолі цілком, треба підготувати:

  1. Свіжа або розморожена риба — кілограм.
  2. Сіль — 6 ложок.
  3. Цукровий пісок — 5 ложечок.
  4. Лаврушка — 3 листочки.
  5. Перець духмяний — 10 шт.
  6. Бутильована вода — 2 літри.

Готувати не складно:

  1. Заморожений оселедець потрібно розморозити. Щоб рибний аромат був не таким яскравим, тушку після розморожування потрібно промити лимонним соком або розчином оцту.
  2. Промиту тушку треба почистити, прибрати зябра/плавники. Далі треба дістати нутрощі. Молоки/ікру потрібно вимити, потім знову відправити в черево.
  3. Наступним кроком робимо розсіл. Потрібно закип’ятити воду з додаванням усіх спецій, які були підготовлені. Після приготування склад має охолонути.
  4. Потім треба укласти підготовлений оселедець у ємність і залити розсолом кімнатної температури.
  5. Постояти риба повинна 6 годин, після чого ємність треба прибрати в холодильне обладнання на 12 годин.
  6. Наступного дня продукт можна їсти, риба буде малосольною, а ось через 24 години вона стане солоною.

Як засолити оселедець шматками?

Для засолу в олії без води необхідно підготувати:

  1. Оселедець — 1 кг.
  2. Цибуля-ріпка — півкіло.
  3. Сіль — 5 ложка.
  4. Рослинна олія без різкого запаху — 7 ложок.

Приготування досить просте:

  1. Тушки треба промити і почистити від шкіри, випатрати.
  2. Далі потрібно відокремити філе, і порізати його на кілька великих шматків.
  3. Цибулю необхідно нашаткувати півкільцями тонко.
  4. Потім філе треба натерти сіллю і укласти шматки в скляну ємність, шарами (цибуля, оселедець).
  5. Далі потрібно додати соняшникову олію, вона має покривати філе в банці повністю.
  6. Посол триває 2 доби в холодильнику.

Як солити оселедець сухим способом?

Для рецепта треба підготувати:

  1. Оселедець великий — 1 шт.
  2. Велика сіль — півтори ложечки.
  3. Цукровий пісок — 1 ложечка.
  4. Пряні трави за смаком.

Готувати досить просто:

  1. Тушку необхідно почистити, випатрати, промити і обсушити.
  2. Якщо буде бажання можна порізати шматками, ні, значить, солимо цілком.
  3. Сіль необхідно змішати з цукровим піском, додати інші прянощі.
  4. Цією сумішшю треба натерти тушку з усіх боків і всередині.
  5. Потім рибу треба укласти в герметичний пакет і відправити в холодильну камеру. Скільки солити — не менше 2-х днів.

Як посолити оселедець у домашніх умовах цілком годин, після чого ємність треба

Солимо оселедець по голландськи

Посол по-голландськи в маринаді дуже смачний, для приготування знадобиться:

  1. Оселедець середній — 2 шт.
  2. Лимон — половина.
  3. Запашний перець — 10 шт.
  4. Цибуля-ріпка — 2 шт.
  5. Морквина — 1 шт.
  6. Лаврушка — 10 шт.
  7. Цукор — 6 ложок.

Щоб почати засол риби по-голландськи, від неї треба відокремити філейну частину, нашаткувати шматочками по 2 см.

Лимон і цибулю треба тонко нашаткувати, морквину стерти на крупній тертці.

У ступці треба змолоти приправи. З’єднати приправи, лимон, цукор, сіль.

Рибу треба відправити в ємність, перекладаючи кожен шар прянощами

Зверху треба укласти гніт. Засолювання має проходити 2 доби.

На стіл оселедець подається з маслом.

Як посолити свіжозаморожену рибу?

Наступним кроком треба просушити тушку чистою матерією і натерти сумішшю ложечки цукрового піску, ложки крупної солі і ложечки меленого перцю.

  1. Рибу треба натерти приготовленою сумішшю.
  2. Потім треба викласти продукт на харчову плівку і загорнути на кілька обертів.
  3. Далі треба відправити продукт солитися в холодильник на 2 дні.

Усі запропоновані вище рецептури посолу не підведуть вас, якщо підійти до процесу відповідально.

Як зберігати домашній солоний оселедець?

Якщо є бажання зберегти ласощі довше, то слід скористатися одним із таких способів:

  1. Цілу рибину потрібно відправити в ємність зі скла і повністю залити розсолом. Якщо розсолу мало, можна схитрувати. Світле пиво треба закип’ятити, потім додати перець горошком і лаврушку. Рибна продукція заливається охолодженою рідиною, а поверх тонко треба налити соняшникову олію. У холодильнику такий оселедець може зберегтися до 3-х тижнів.
  2. Ще один спосіб досить простий. Почищену і потрошену рибу треба порізати шматками. Далі її треба відправити в ємність зі скла і залити рослинною олією. Смак такого продукту злегка зміниться, якщо порівняти з оригіналом, але термін придатності збільшиться до 4 діб.
  3. Можна виконати заморозку. Для цього солоний продукт треба почистити і нарізати шматочки. Далі відправити продукт у контейнер із пластику і помістити в морозилку. Термін зберігання риби в такому вигляді не повинен бути більше 6 місяців, інакше жир окислиться, і продукт буде зіпсований. Взагалі фахівці не рекомендують заморожувати солоний продукт, оскільки він після розморожування втратить смак.

Щодо рибної продукції у вакуумі, термін її зберігання зазвичай не більше 30 діб. Купуючи продукцію в магазині, важливо оцінити цілісність упаковки, зовнішній вигляд продукції.

Любите солону рибу домашнього засолу, приготуйте її самостійно за одним із рецептів.

Готувати не складно, впорається кожна господиня, можна буде порадувати домочадців або подати як святкову страву.

Експериментуйте з рецептурою, включайте до складу суміші для засолу прянощі, травички, приправи, так щоразу буде виходити оселедець із новим, оригінальним смаком.

Тільки почавши засолювання в домашніх умовах, можна знайти власні пропорції всіх інгредієнтів, а вашим оселедцем будуть захоплюватися, і питати рецепт!

За мотивами рецепта на сайті https://htopidkazhe.icu/