Біляші домашні

Справжні біляші нічого спільного не мають із тим, що пропонує російське громадське харчування на вокзалах і станціях. Справжні біляші — це диво! Пишні з рум’яною скоринкою, ніжним тістом, що тане в роті, і приголомшливою начинкою. Першими такі пиріжки навчилися готувати башкирські й татарські господині ще багато століть тому. Поступово біляші почали подорож світом і, можна сказати, підкорили планету.

Біляші з м'ясом

Татари та башкири сперечаються, хто з них перший вигадав слово «беліш», яке в російській мові трансформувалося у звичний біляш. Але це зовсім не важливо. Головне, щоб пиріг (або пиріжок) був приготований із прісного тіста, як начинка використовувалося нарізане дрібними шматочками м’ясо, іноді змішане з картоплею.

Калорійність, з одного боку, начебто невелика, у 100 грамах — 360 ккал, з іншого боку, відірватися від смачних біляшів і вчасно зупинитися може людина тільки з дуже розвиненою силою волі.

Біляші з м’ясом класичні на сковороді — покроковий фото рецепт

Біляші — це своєрідний фастфуд, який заведено готувати в різних закладах громадського харчування. Біляші смажать у шкільних і студентських їдальнях, у невеликих кафе, у точках швидкого харчування. Щоб приготувати біляші як у їдальні, потрібно:

Інгредієнти

  • Вода: 300 мл
  • Дріжджі: 9 г
  • Цукор: 20 г
  • Сіль: 15 г
  • Борошно: 500-550 г
  • Яловичина: 400 г
  • Цибуля ріпчаста: 2 гол.
  • Цибуля зелена (за бажанням): 1 пучок
  • Перець мелений: на смак
  • Олія рослинна для смаження: 150-200 г

Інструкція приготування

  1. Дріжджове тісто для біляшів готують без опари, але з попереднім замочуванням дріжджів у теплій воді (250 мл). Для цього воду злегка підігріти до +30 градусів. Всипати сухі дріжджі та цукор. Залишити воду з дріжджами та цукром на 10 хвилин.

    Додати сіль. Просіяти борошно і всипати його половину у воду, розмішати. Підсипаючи решту борошна частинами, замісити тісто. З урахуванням різної якості борошна його кількість може дещо відрізнятися від зазначеної. Готове тісто залишити на одну годину в теплі.

    Біляші домашні

  2. Поки тісто підходить, яловичину та цибулю пропустити через м’ясорубку будь-якого типу. Посолити фарш і додати перець.

    Влити у фарш дуже холодну майже крижану воду (50 г) і покласти дрібно нарізану зелену цибулю. Усе добре перемішати.

    Біляші домашні

  3. Тісто розділити на шматки. Вага кожного має бути близько 50 г.

    Біляші домашні

  4. Зробити з тіста круглі коржі та покласти на них фарш. Фаршу має бути трохи менше ніж тіста приблизно 40 г.

    Біляші домашні

  5. Краї з’єднати зверху, защипати і перевернути швом донизу.

    Біляші домашні

  6. Налити в сковороду олію. Його потрібно стільки, щоб біляші смажилися в напівфритюрі.

    Біляші домашні

  7. Олія при цьому має доходити не менше ніж до середини обсмажуваних виробів.

    Біляші домашні

  8. Біляші смажити в гарячій олії з двох боків. Подати гарячими.

    Біляші домашні

Соковиті біляші на кефірі

Головною особливістю цього рецепта є те, що тісто використовується бездріжджове, і це скорочує час готування. Тісту не потрібен час, щоб підійти. До того ж воно є універсальним і кориснішим, ніж дріжджове.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Яйце 1 шт.
  • Цукор 1 ст. л
  • Сіль 1 ч. л
  • Кефір 300 мл
  • Рослинна олія 50 мл
  • Борошно 550 г
  • Розпушувач 1 ч. л

Начинка:

  • Фарш 250 г
  • Цибулю 2 шт.
  • Сіль 1 ч. л
  • Чорний перець мелений
  • Кінза
  • Рослинна олія для обсмажування

Приготування:

  1. Яйце збиваємо вінчиком із цукром і сіллю.
  2. Потім вливаємо теплий кефір і продовжуємо збивати.Біляші домашні
  3. Продовжуючи збивати, додаємо рослинну олію.
  4. Додаємо борошно, розпушувач і замішуємо тісто.
  5. Біляші домашніТісто недовго вимішуємо руками і залишаємо на 10 хвилин під плівкою.
  6. Цибулю ріжемо дрібними кубиками та додаємо до фаршу.Біляші домашні
  7. Додаємо спеції та сіль за смаком. З фаршу формуємо кульки, начинку для кожного біляша, всього виходить 14 штук.
  8. Тісто розділяємо на 14 рівних частин і закриваємо харчовою плівкою, щоб не обвітрилося.Біляші домашні
  9. З тіста, яке ми розділили на 14 частин, формуємо біляші. Для цього присипаємо борошном поверхню, розгортаємо шматочки тіста і кладемо на середину кожного коржа достатньо фаршу. Зліплюємо ретельно, щоб не витікав сік під час смаження.
  10. Після того, як зліпили, кожен біляш притискаємо, щоб став плоский і зручний для смаження.
  11. Нагріваємо на сковорідці рослинну олію, викладаємо біляші для смаження.
  12. Біляші домашніОбсмажуємо біляші з двох боків по 3-4 хвилини з кожного боку.

Смачні біляші на дріжджовому заварному тісті з фаршем

А тепер приготуємо дуже смачні біляші й тісто для них буде особливе: дріжджове, заварне. А часу для приготування знадобиться мінімум.

Інгредієнти:

 Для тіста:

  • 450-500 г борошна
  • 130-150 мл теплої води
  • 130-150 мл крутого окропу
  • 1 столова ложка цукру
  • 0,5 чайної ложка солі
  • 1 столова ложка сухих дріжджів
  • 3 столові ложки рослинної олії

Для начинки:

  • 300 г фаршу яловичого
  • 1 цибулина середнього розміру
  • 1-2 столових ложки води
  • чорний мелений перець і сіль за смаком

Приготування:

  1. Цибулину нарізаємо і подрібнюємо в блендері до стану пюре. Під час подрібнення додаємо трохи води 1-2 чайні ложки, для того щоб фарш був більш соковитим.
  2. Додаємо отримане цибулеве пюре до фаршу, також сіль і перець за смаком.
  3. Біляші домашніФарш ретельно вимішуємо до однорідного стану.
  4. У теплій воді розмішуємо дріжджі та цукор. Відставляємо в теплому місці до появи пінної «шапочки».
  5. Біляші домашніУ просіяне борошно додаємо сіль і вливаємо дріжджову суміш.
  6. Далі додаємо воду та рослинну олію. Вливаємо 150 мл крутого окропу.Біляші домашні
  7. Замішуємо тісто: спочатку ложкою, потім рукою і підсипаємо трохи борошна. Тісто вимішуємо поки воно перестане липнути до рук.
  8. Поверхню для тіста змащуємо рослинною олією і розділяємо на ній тісто на дві рівні частини. Потім катаємо дві «ковбаски» і кожну ділимо на 6 частин. Усього виходить 12 кульок тіста для 12 біляшів.Біляші домашні
  9. Накриваємо їх харчовою плівкою, щоб не обвітрювалися, і починаємо робити біляші: беремо шматочок, розкачуємо його і кладемо начинку.
  10. Зліплюємо тісто до середини, як «мішечок», щоб не було дірочок і не витік сік під час смаження. Наприкінці акуратно розплющити біляш долонею.Біляші домашні
  11. Готові до смаження біляші розкладаємо на змащену олією поверхню і накриваємо харчовою плівкою. У сковороді розігріваємо рослинну олію. Олії має бути така кількість, щоб її рівень доходив до середини біляша або вище.
  12. Смажимо біляші з двох боків до рум’яної скоринки на середньому вогні.Біляші домашні
  13. Після смаження викладаємо на паперовий рушник, щоб він увібрав надлишки жиру. Біляші виходять хрусткі зовні та соковиті всередині.Біляші домашні

Домашні біляші з м’ясом на сковороді

Цей рецепт приготування біляшів відрізняється від звичайного, але не принципово, а самим моментом приготування.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • борошно 450 г
  • тепла вода 270 мл
  • дріжджі живі10 г
  • цукор 10 г
  • сіль 5 г

Для фаршу:

  • яловичина 450 г
  • цибуля 150 г
  • олія рослинна 40 мл
  • вода холодна 50 мл
  • сіль і перець за смаком

Приготування:

  1. У теплу воду висипаємо цукор і дріжджі, перемішуємо до повного розчинення, сюди ж додаємо сіль, перемішуємо і додаємо в ємність із борошном, яке ми попередньо просіяли, і замішуємо тісто. Консистенція тіста середня, м’якість регулюйте кількістю борошна. До рук липнути не повинно.Біляші домашні
  2. Тісто прибираємо в тепле місце на 1 годину і після того, як тісто відстоялося, розділяємо його на 12 рівних частин.
  3. Нарізаємо дрібно м’ясо для фаршу (ніж має бути дуже гострий).
  4. Нарізаємо цибулю дрібно та замішуємо фарш, додаємо трохи рослинної олії та води для соковитості. Сіль і перець додаємо за смаком.Біляші домашні
  5. З тіста, яке ми розділили на 12 частин, формуємо біляші. Для цього розгортаємо шматочки, кладемо на середину достатньо фаршу і зліплюємо ретельно, щоб не витікав сік під час смаження.
  6. Після того, як зліпили, кожен біляш притискаємо, щоб став плоский і зручний для смаження.Біляші домашні
  7. Нагріваємо на пательні рослинну олію, викладаємо біляші для смаження та обсмажуємо з обох боків до апетитного золотистого кольору.Біляші домашні
  8. Потім додаємо в сковороду води і смажимо під кришкою 15 хвилин до повного випаровування води. Потім ще раз перевертаємо, смажимо ще 1-2 хвилини з двох боків, потім знімаємо з вогню.Біляші домашні

Як приготувати біляші на дріжджовому тісті в духовці

Особливий рецепт біляшів — це біляші в духовці, вони соковиті, ніжні та дуже смачні й головне без обсмажування в олії.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Молоко тепле 300 мл
  • Сіль 1 ч. л
  • Цукор 2 ст. л
  • Масло вершкове розтоплене 80 г
  • Дріжджі сухі швидкодіючі 3 ч. л
  • Борошно пшеничне ±600 г

Для начинки:

  • Фарш із курячих стегон 400 г
  • Цибуля ріпчаста 350 г
  • Вода 100 мл
  • Сіль за смаком
  • Перець за смаком
  • Яйце 1 шт. (для змащування)

Приготування:

  1. У теплому молоці розчиняємо сухі дріжджі, додаємо цукор, перемішуємо і ставимо в тепле місце на 15 хвилин. Далі додаємо сіль, розтоплене вершкове масло і перемішуємо.
  2. Поступово додаємо борошно і перемішуємо тісто, спочатку ложкою, а потім рукою. Ставимо тісто в тепле місце, що б підійшло. Поки тісто підходимо приготуємо начинку: дрібно нарізану цибулю додаємо до фаршу, потім солимо за смаком і додаємо чорний перець, замішуємо фарш.
  3. Біляші домашніПісля того, як тісто підійшло викладаємо його на поверхню і розділяємо на 12 частин. Розкачуємо тісто для біляша, кладемо посередині достатню кількість фаршу і зліплюємо, щоб посередині залишився невеликий отвір.
  4. Деко змащуємо олією і викладаємо на нього біляші для випічки. Перед випічкою даємо підійти 15 хвилин, потім змащуємо біляші збитим яйцем і випікаємо в духовці 25 хвилин за температури 180°С.Біляші домашні

Готуємо просто — ліниві біляші

Готуємо сьогодні ліниві біляші не для ледачих, а для тих, хто полюбляє смачні та прості у приготуванні рецепти. Вони дуже схожі на справжні біляші, але м’яса в них більше, а тісто ніжніше.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 1 яйце
  • 0,5 л кефіру
  • 1ч ложка солі
  • 2ч ложки цукру
  • борошна приблизно 2 склянки
  • 1ч ложка соди

Для фаршу:

  • 0,5 кг курячого м’яса
  • Цибуля 2 головки
  • Часник 2 зубчики
  • Сіль і перець за смаком

Приготування:

Якщо ви шукаєте швидкий і смачний рецепт малосольних огірків, обов’язково зверніть увагу на https://zrobimorazom.online/hrustki-malosolni-ogirki-shvidkogo-prigotuvannja.html. Цей швидкий рецепт дозволить вам приготувати хрусткі огірки за лічені години, а їх смак не залишить байдужими нікого. Додайте трішки спецій, і ви отримаєте справжню смакоту, яка підійде до будь-якої страви!

  1. Для фаршу беремо 0,5 кг курячого м’яса і пропускаємо через м’ясорубку з цибулею і перцем. Потім замішуємо рідке тісто, як на оладки. Для цього потрібен кефір кімнатної температури або можна його підігріти.
  2. У кефір додаємо одне яйце, сіль цукор, соду і перемішуємо. Потім додаємо борошно поступово і розмішуємо ложкою.
  3. Біляші домашніУ тісто продовжуємо підсипати борошно і розмішувати. Борошна потрібно дві склянки.
  4. В отримане тісто додаємо фарш і розмішуємо до однорідного стану.
  5. Біляші домашніСковороду ставимо на вогонь і додаємо олію, коли розігріється, викладаємо ложкою отримане тісто порціями. Смажимо на середньому вогні. Процес смаження схожий на приготування оладок.
  6. Обсмажуємо з двох боків до готовності, під кришкою. Кришку закриваємо не до кінця.Біляші домашні
  7. Після смаження викладаємо на паперовий рушник, щоб він увібрав надлишки жиру.Біляші домашні

Дуже смачні домашні біляші на сухих дріжджах

Швидкі та смачні домашні біляші на безопарному тісті. Готуються дуже швидко і не складно, але результат оцінить уся сім’я, тому що виходять свіжі, соковиті, з хрусткою скоринкою.

Інгредієнти:

Начинка:

  • М’ясо — 250 г
  • Цибуля — 150-160 г (1 велика цибулина)
  • Сіль, чорний перець за смаком

Тісто дріжджове для біляшів:

  • Вода тепла — 200 г
  • Дріжджі сухі швидкодіючі — 1 ч. л.
  • Цукор — 2 ч. л.
  • Сіль — 0,5 ч. л. л.
  • Рослинна олія — 1 ст. л.
  • Борошно пшеничне просіяне — 270 г

Приготування:

  1. У попередньо просіяне борошно додаємо сухі дріжджі, сіль, цукор і перемішуємо всі сухі інгредієнти, далі додаємо рослинну олію.
  2. Додаємо кип’ячену теплу воду і перемішуємо тісто за допомогою міксера на малій швидкості. Перемішуємо до однорідності близько 5 хвилин.Біляші домашні
  3. Готове тісто перекладаємо в інший посуд, накриваємо плівкою і відставляємо, щоб підходило.
  4. Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, обсмажуємо на олії до прозорості до прозорості.
  5. Біляші домашніМ’ясо пропускаємо через м’ясорубку разом зі смаженою цибулею, додаємо спеції та солимо за смаком.
  6. Після того, як тісто відстоялося, викладаємо його на поверхню, посипану борошном, і розділяємо його на 8 рівних частин.Біляші домашні
  7. Розкачуємо кожен шматочок тіста, кладемо на середину досить фаршу і зліплюємо ретельно, щоб не витікав сік під час смаження.
  8. Після того, як зліпили, кожен біляш притискаємо, щоб став плоский і зручний для смаження.Біляші домашні
  9. Нагріваємо на пательні рослинну олію, викладаємо біляші для смаження й обсмажуємо з обох боків по 3 хвилини, потім ще по 1 хвилині з кожного боку, до апетитного золотистого кольору.Біляші домашні
  10. За час смаження біляші набувають хрусткої скоринки, а начинка повністю готова і дуже соковита.Біляші домашні

Пишні правильні татарські біляші в домашніх умовах

Взагалі, татарський біляш — дуже великий, і радше нагадує пиріг. Тільки від господині залежить, зробить вона один величезний чи багато маленьких біляшів, що тануть у роті. За класичним татарським рецептом для приготування тіста потрібно:

  • 0,5 л. середньої жирності сметани (свіжої);
  • 1 яйце;
  • сіль (за смаком, приблизно 0,5 ч. л.).л.);
  • 0,5 ч.л. гашеної соди або розпушувача за інструкцією на його упаковці;
  • 500 гр. борошна.

Для фаршу знадобиться:

  • 300 гр. телятини;
  • 300 гр. баранини;
  • 0,7 кг картоплі;
  • приправи і сіль (за смаком).

Приготування:

  1. Дріжджі татари не використовують у принципі, а наведений рецепт один із найпростіших і найсмачніших. Борошно просіяти, змішати з сіллю, зробити заглиблення, в яке вбити яйце і вилити сметану.
  2. Замісити тісто, яке має вийти досить ніжним і еластичним, відставати від стінок миски і від рук господині. Тісто має відпочити приблизно півгодини.
  3. Для приготування класичних татарських біляшів м’ясо і картоплю потрібно нарізати кубиками, процес довгий і виснажливий, зате результат буде чудовим. Наприкінці приготування начинку посолити і поперчити, перемішати гарненько.
  4. Далі два варіанти приготування, перший — класичні біляші із защипуванням країв, другий — приготування одного величезного біляша за тією самою технологією з отвором у центрі.
  5. За цим рецептом біляші не смажаться, а готуються в духовці. Якщо пиріг великий, то через годину слід долити всередину трохи води або бульйону, для збереження соковитості начинки. Смачні й ароматні татарські біляші домашні запам’ятають надовго!

Біляші на кефірі — простий і смачний рецепт

Зазвичай для приготування біляшів використовується прісне тісто, зрозуміло, що дріжджове вимагає багато часу, сил і хоча б деякого досвіду. Господині-початківці можуть спробувати зробити пиріжки, використовуючи тісто на кефірних продуктах. Буде потрібно для тіста:

  • 1 склянка кефіру з високим відсотком жирності;
  • 2 ст. л. рослинної (будь-якої) олії;
  • 2-3 яйця;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 0,5-1 ч. л. соди;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • ≈ 3 склянки борошна.

Для начинки:

  • 300 гр. фаршу, що складається з кількох сортів м’яса, або сире м’ясо, нарізане шматочками;
  • 3-4 цибулини;
  • 1-2 ст. л. вершків для надання соковитості начинці.

Приготування:

  1. На першому етапі приготувати тісто: погасити соду кефіром, додати яйця, збити, цукор і сіль всипати, олію влити, перемішати.
  2. Тепер потихеньку підсипати борошно, замішуючи тісто, поки воно не почне відлипати від рук. Його потрібно прикрити целофаном, і можна приступити до приготування начинки.
  3. На другому етапі перекрутити м’ясо на фарш, цибулю дрібно нарізати, додатково прим’яти дерев’яним товкачем, щоб вона пустила більше соку. Посолити, додати приправи і перець, вершки, вимішати.
  4. Етап третій, власне, приготування. Відривати невеликі шматочки тіста, розкачати в корж, у центр викласти гіркою фарш. Не защипувати повністю, як пельмень, а тільки краї, щоб центр залишився відкритим.
  5. Фінал — смаження, смажити необхідно на рослинній олії, на сковороді, гарненько її розігрівши, а потім зменшивши вогонь.
  6. Спочатку біляші викласти начинкою донизу, на фарші з’явиться рум’яна скоринка, яка затримає сік усередині. Потім перевернути і довести до готовності.

Біляші на кефірі

Як приготувати біляші на живих дріжджах

Рецепт біляшів на дріжджовому тісті годиться для досвідчених господинь, оскільки таке тісто дуже примхливе, залежить від багатьох факторів і навіть самопочуття кухарки. Полегшений варіант — коли тісто купується в знайомому супермаркеті, що викликає довіру. Але найсміливіші можуть спробувати приготувати дріжджове тісто самостійно, скориставшись таким рецептом. Буде потрібно для тіста:

  • 40 гр. дріжджів (мається на увазі справжніх, свіжих);
  • 1-2 ст. л. цукру;
  • 0,5-1 ч. л. солі;
  • 1-2 яйця;
  • 2 ст. л. олії (будь-яке вершкове масло, яке потрібно попередньо розтопити, або рослинне);
  • 2,5 склянки молока (іноді додають воду замість молока);
  • 7 ст. борошна (або трохи більше).

Для приготування начинки:

  • 300-350 гр. яловичини або яловичого фаршу;
  • 1 середньої величини цибулина;
  • сіль, приправи і прянощі (за смаком).

Приготування:

  1. На першому етапі готується тісто, спочатку опара, для якої дріжджі розтерти з цукром, додати ½ частину молока, 2 ст. л. цукру; 2 ст. борошна, гарненько розмішати і залишити в теплому місці.
  2. Через півгодини-годину додати решту інгредієнтів, тісто ретельно вимісити, знову залишити в теплому місці, цього разу на 1,5-2 години, час від часу приминаючи.
  3. Етап другий, швидкий — фарш змішується з сіллю, прянощами і приправами.
  4. Етап третій — приготування біляшів: розкачати тісто в ковбаску, нарізати шматочками. Потім кожен шматочок розкачати в коло, на середину начинка. Головне, навчитися защипувати краї, тоді готовий біляш буде справжнім витвором кухарського мистецтва.
  5. Смажити в соняшниковій олії на невеликому вогні, прикривши кришкою. Дріжджове тісто потребуватиме сил і часу, але результати окупляться сторицею, а прохання приготувати біляші надходитиме від домашніх щотижня.

Рецепт біляшів на воді

У скарбничці справжньої господині має бути і такий рецепт, на випадок, якщо біляшів хочеться, і всі продукти, за винятком молока, є, а йти в магазин ліньки. Використання води замість молока дещо знижує калорійність страви. Для приготування пісного тіста знадобляться:

  • 6 гр. швидкорозчинних дріжджів;
  • 1 ст. води;
  • 500 гр. борошна вищого ґатунку;
  • сіль.

Для фаршу потрібно взяти:

  • 250 гр. яловичини (або готового фаршу);
  • 250 гр. свинини;
  • 300 гр. ріпчастої цибулі;
  • сіль, приправи, ароматні трави і перець.

Приготування:

  1. Процес приготування біляшів на воді досить простий. У підігрітій (але не киплячій) воді розчинити дріжджі, додати сухі інгредієнти (сіль і борошно).
  2. Замісити добре тісто, залишити в теплому місці, щоб воно підійшло — збільшилося в об’ємі в кілька разів.
  3. Для приготування фаршу свинину і яловичину перекрутити на м’ясорубці, посолити і додати приправи, гарненько вимішати.
  4. Самі біляші готуються традиційно — на кружечок тонко розкачаного тіста викласти начинку, підняти краї, защипати їх красивою хвилею.
  5. Смажити на рослинній олії (рафінованій, без запаху), спочатку обсмажити бік із відкритою частиною, потім перевернути і довести до готовності.

Біляші тим і хороші, що за відсутності молока в будинку тісто можна робити на воді, смак від цього не погіршиться!

Біляші на воді

Як приготувати біляші на молоці

Тісто для біляшів на молоці, на думку багатьох господинь, смачніше і ніжніше. Для тіста необхідно:

  • 20 гр. справжніх хлібопекарських дріжджів;
  • 1,5 ст. л. цукру;
  • 1 ст. молока;
  • 1 яйце;
  • 3-4 ст. л. рослинної олії;
  • 4-4,5 ст. борошна;
  • 0,5 ч. л. солі.

Для фаршу потрібно:

  • 500 гр. м’яса (свинина, яловичина, в ідеалі — баранина);
  • 1-3 цибулини (на любителя);
  • ароматні трави;
  • сіль (звісно, за смаком).

Приготування:

  1. Молоко трохи прогріти, дріжджі розчинити, вимішати.
  2. Розтерти яйця із сіллю, цукром, тонкою цівкою влити в молоко.
  3. Підсипати потроху борошно, замішуючи тісто.
  4. Ближче до кінця процесу додати рослинну олію. Важливо, щоб тісто не було крутим, повинне відставати від рук і миски, в якій іде процес замішування.
  5. Тісто присипати борошном, накрити миску целофаном, можна рушником, для підходу залишити в теплому місці. Кілька разів протягом двох годин прим’яти його.
  6. Далі йде процес виготовлення смакоти за традиційними технологіями, оскільки це біляш, то краї повністю не защипувати, а залишати невеликий отвір. Тоді зовні він буде рум’яним, а всередині дуже соковитим і ніжним.
  7. Смажиться на сковороді, готовність перевіряється за допомогою зубочистки, якою потрібно проколоти біляш. Червонуватий сік, що виділяється, свідчить про те, що біляші не готові, прозорий сік — ознака того, що настав час перекладати біляші на тарілку і кликати рідних на бенкет.

Біляші на молоці

Ліниві біляші — рецепт «простіше нікуди»

Дріжджове тісто любить увагу господині, примхливе, не терпить протягів, недбалості та поганого настрою. Тому не всі домашні кухарки готові на такі гастрономічні подвиги, а сучасна молодь, узагалі, полюбляє рецепти швидкі та необтяжливі. Один із них пропонується нижче, він потребуватиме небагато часу і найпростіших продуктів.

Інгредієнти для тіста:

  • 0,5 кг борошна (сорт вищий);
  • 1 ст. середньої жирності сметани;
  • 2 яйця;
  • 2 ст. л. маргарину (ще краще масла);
  • 1 ст. л. (з гіркою) цукру;
  • трохи солі;
  • сода або розпушувач.

Приготування:

  1. Тісто готується таким чином: у велику миску просіяти борошно. В утвореному горбку з борошна зробити заглиблення. У неї вбити яйця, додати решту інгредієнтів. Швидко замісити тісто, його скачати в кулю (воно має відлипати від рук). Кулю прикрити, винести на холод на півгодини.
  2. Для начинки знадобиться фарш або м’ясо (300 гр.), нарізане крихітними шматочками. Справжні татарські кухарки м’ясо, звісно, нарізають, їхні сучасні колеги з інших регіонів можуть використовувати як начинку для біляшів м’ясний фарш, перекручений на решітці з великими отворами.
  3. У фарш, крім м’яса, додати сіль, приправи, кілька ложок жирних вершків. Скориставшись найпростішим рецептом приготування біляшів, можна отримати дуже навіть пристойний результат.

Домашні соковиті біляші в духовці

Окремі господині не люблять смаженої їжі, вважають її не надто корисною для шлунка і шукають інші способи приготування традиційних страв. Можна запропонувати наступний варіант біляшів, у ньому тісто і начинка готуються за традиційним рецептом, змінюється лише фінальний етап. Для тіста потрібні:

  • 1,5-2 ст. борошна;
  • 2 жовтки;
  • 1,5 ст. молока;
  • 1/3 пачки маргарину (можна замінити олією);
  • 1-1,5 ст. л. цукру;
  • 50 гр. звичайних дріжджів.

Приготування тіста:

  1. Молоко підігріти, вливати в дріжджі, потихеньку розтираючи, потім додати цукор, сіль і маргарин (або олію), який попередньо потрібно розплавити.
  2. Наприкінці також потроху підсипається борошно і замішується тісто. Йому потрібно «відпочити» 40-50 хвилин, за цей час можна приготувати начинку.
  3. Для начинки використовується фарш (300 гр.) з будь-яких сортів м’яса, в ідеалі — баранина, можна змішати свинину і яловичину. Важливо додати більше цибулі (4-5 головок) дрібно нарізаної або натертої на бурачній тертці. Соковитості додадуть вершки (1-2 ст. л.). л.), вмішані у фарш.
  4. За формою біляші мають нагадувати традиційні вироби, готуються з кружка тіста, краї якого підняті і защипані. Начинка всередині, у своєрідному мішечку з тіста. Оскільки використовується духовка, то отвір має бути дуже маленьким, щоб зберегти соковитість начинки.
  5. Випікати 30-40 хвилин за температури 180 °С, готовність перевірити за допомогою дерев’яної зубочистки, під час проколу у готового біляша має виділяти прозорий сік. Приготування татарських біляшів у духовці — це більш правильний підхід до режиму харчування.

Біляші в духовці

Біляші з картоплею — пісний рецепт

Багато хто з жінок хотів би порадувати рідних біляшами під час посту, але не знає, чи можна це зробити. Звичайно, традиційно цю страву готують із м’ясною начинкою, і тільки такий пиріг має право називатися біляшем. З іншого боку, чому б не спробувати приготувати пісну страву. Для тіста потрібно:

  • 1 кг пшеничного, вищого ґатунку борошна;
  • 2,5 ст. води (молоко не належить до пісних продуктів);
  • 2 ст. л. рослинної (не тваринної) олії;
  • 30 гр. дріжджів;
  • 1 ст. л. цукру;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • Для фаршу потрібно 0,5 кг картоплі.

Приготування:

  1. Процес приготування дріжджового тіста — класичний. У підігрітій воді розвести дріжджі, потім додати по черзі — олію, цукор із сіллю, добре вимішати.
  2. Всипати борошно, замісити некруте тісто, що відлипає від рук, але відлипає від рук. Залишити її для підходу в теплому місці, присипавши борошном і прикривши рушником.
  3. Картоплю очистити від шкірки, зварити в підсоленій воді до повної готовності. Відлити трохи води в окрему ємність, решту злити.
  4. Товкачем розім’яти картоплю в однорідну масу, додати води, в якій вона варилася, щоб начинка була ніжнішою і соковитішою.
  5. Етап третій — приготування пісних пиріжків, тут теж використати перевірену технологію: шматочок тіста розкачати в кружечок (можна вирізати склянкою), в середину гіркою картопляне пюре.
  6. Біляші за цим рецептом краще не смажити, а запекти в духовці.

Біляші з картоплею

Поради та рекомендації

  1. Біляші — дуже популярна страва, у зв’язку з чим з’явилося безліч рецептів їх приготування. Але є й загальні рекомендації, наприклад, обов’язкове просіювання борошна. Так вона насичується повітрям, тісто буде більш пишним.
  2. Ще один секрет — тісто має бути добре вимішаним, страви, де тісто на воді, кефірі, сметані в приготуванні простіші. Дріжджове тісто вимагає особливої уваги, дотримання температурного режиму, відсутності протягів.
  3. Є секрети приготування начинки, у традиційних рецептах Татарії та Башкирії згадується, що м’ясо має бути нарізаним шматочками, так воно зберігає свою структуру.
  4. Ще дуже важливо, щоб начинка була соковитою, для цього, по-перше, береться одна частина жирного м’яса (баранини або свинини), по-друге, багато цибулі, яка для соковитості приминається, по-третє, можна додати вершки або молоко.

І найголовніший секрет, про який має пам’ятати будь-яка господиня, — все потрібно робити з любов’ю. І тоді домашні обов’язково скажуть, що «мамині біляші диво як гарні»!