Дріжджове тісто на кефірі для біляшів

Дріжджове тісто на кефірі для біляшів сухих дріжджів

Варіант 1: Класичний рецепт тіста для біляшів на кефірі

Традиційне тісто для біляшів на кефірі можна приготувати двома способами: з використанням дріжджів або соди. Спочатку ми приготуємо тісто за першим варіантом. У нас вийде ніжне, податливе й еластичне тісто, з якого так зручно ліпити біляші. Начинку можна придумати на свій розсуд, а ось від тіста залежить дуже багато чого. Якщо його приготувати правильно, то і біляші вийдуть дуже смачними, незалежно від того, з чим ви їх приготуєте. Час приготування включає в себе сам процес замішування тіста і витримування його в теплому місці.

Інгредієнти:

  • кілограм борошна;
  • кефір — півлітра;
  • два яйця;
  • сухі дріжджі — 15 гр;
  • олія рослинна. рафінір. — 100 гр;
  • цукор — 100 гр;
  • десертн. лож. солі.

Покроковий рецепт тіста для біляшів на кефірі

Дістаньте кефір із холодильника, він має стати кімнатної температури. Спочатку нам знадобиться половина — вливаємо її в ємність для замішування тіста.

Засипте дріжджі, цукор і трохи борошна. Все гарненько перемішайте і залиште на чверть години в теплому місці.

Порада: Якщо ви використовуєте свіжі дріжджі, а не сухі, пропорції будуть такі: 30 грам свіжих дріжджів на дві склянки кефіру.

Ми бачимо, що дріжджі почали підніматися. Вбийте яйця, решту кефіру, олію та посоліть. Потрібно все ретельно перемішати.

Повільно потроху засипаємо борошно, постійно помішуючи після додавання кожної порції борошна.

У кінцевому підсумку маса не повинна прилипати до рук, повинна мати м’яку консистенцію.

Закрийте харчовою плівкою миску так, щоб залишився запас для набухання тіста. Обсяг збільшиться вдвічі. Поставте в тепле місце як мінімум на одну годину.

Після закінчення зазначеного часу можна використовувати тісто для приготування смачних і пишних біляшів. Просто відрізайте необхідну кількість на кожен порційний шматочок. Формуйте біляш, додавайте начинку й обсмажуйте.

Порада: Для приготування тіста можна використовувати маргарин замість рослинної олії. Кількість буде такою самою.

Варіант 2: Швидкий рецепт тіста для біляшів на кефірі

Одразу зазначимо, що час приготування тіста за цим рецептом буде меншим, але все одно замішування тіста — трудомісткий процес. Цей варіант заощадить нам приблизно годину часу. Замість дріжджів використовується гашена сода або звичайний розпушувач для тіста.

Інгредієнти:

  • кілограм пшеничного борошна;
  • кефір 2,5 % — 350 гр;
  • два яйця;
  • десертна ложка розпушувача;
  • третину чайн. лож. солі.

Як швидко приготувати тісто для біляшів на кефірі

Візьміть велику і глибоку ємність для приготування тіста. Влийте в неї кефір кімнатної температури.

Засипте чайну ложку розпушувача для тіста і перемішайте.

Візьміть вінчик і збийте кефір до утворення бульбашок. Залиште на кілька хвилин.

Курячі яйця теж краще брати вже теплими. Розбийте в ємність і обробіть вінчиком. Для зручності та швидкості можна скористатися міксером.

Посоліть і акуратно перемішайте.

Борошно слід додавати частинами, при цьому перемішуючи щоразу вінчиком до розчинення грудочок.

Міксером обробіть тісто так, щоб наприкінці замішування в нього вийшла туга консистенція. Потім потрібно місити руками щонайменше п’ять хвилин у самій ємності, потім уже на обробному столі. У вас має вийти еластичний колобок, який не сильно прилипає до рук.

Покладіть колобок назад у миску, накрийте плівкою і дайте йому трохи збільшитися в об’ємі в теплому місці. Достатньо близько півгодини.

Порада: Коли будете розкачувати порційні шматки для біляшів — присипте робочу поверхню і качалку борошном, щоб тісто не прилипало після того, як ви його відріжете від загальної маси.

Варіант 3: Тісто для вак-беляшів на кефірі

Що таке вак-беляш? Це маленький пиріжок, якого вистачає буквально на пару укусів. І тісто для нього готується трохи по-іншому, ніж для звичайних біляшів. Воно готується швидше, ніж звичайне, без додавання дріжджів. Його не потрібно ставити на довгий час у тепле місце для збільшення в об’ємі. Досить просто накрити плівкою, дати йому відпочити, поки ви готуєте начинку.

Інгредієнти:

Дріжджове тісто на кефірі для біляшів Тісто не повинно

  • борошно — від 0,5 до 0,6 кг;
  • склянка кефіру;
  • масло слив. — сто грам;
  • два яйця;
  • сіль — 0,5 десертн. лож;
  • щіпка гашеної соди.

Як приготувати

Насамперед засиплемо борошно в ємність для приготування тіста. Спочатку нам знадобиться дві склянки.

Вершкове масло краще попередньо заморозити, так буде зручніше натирати його на тертці.

Засипте крихту прямо в борошно.

Тепер руками перетріть борошно з маслом, у вас вийде борошняне кришиво.

Влийте кефір, розбийте яйця і додайте гашену соду. Візьміть вінчик або міксер і гарненько все перемішайте.

Тепер потрібно порціями ввести борошно, що залишилося, при цьому постійно замішуючи масу.

Важливо: Тісто не повинно прилипати до рук, тільки трохи. За необхідності додавайте ще борошно.

Накрийте харчовою плівкою миску і залиште в сторону.

Поки ви готуєте начинку, воно підніметься і можна одразу приступити до формування маленьких пиріжків, а потім помістити їх у духовку.

Порада: При ліпленні пиріжків намагайтеся обходиться без борошна на руках. Його надлишки не з’єднаються з начинкою і можуть підгоріти як у духовці, так і під час смаження.

Варіант 4: Тісто для біляшів на кефірі та молоці

Таке тісто можна використовувати не тільки для обсмажування біляшів на сковорідці. Можна сказати, що це універсальне тісто для будь-яких смажених пиріжків із різною начинкою. Цього разу нам знадобиться не тільки кефір, а й молоко.

Інгредієнти:

  • кефір — 200 гр;
  • молоко — 200 гр;
  • 15 грам гашеної соди;
  • три курячих яйця;
  • десертн. лож. цукру;
  • половинка чайн. лож. солі;
  • олію рослинну. — 6 ложок;
  • борошно — шість склянок.

покроковий рецепт

Спочатку влийте в миску кефір і молоко.

Розбийте яйця і трошки збийте виделкою.

На замітку: Якщо ви готуєте тісто з яйцями, краще замініть білки такою ж кількістю жовтків — тісто вийде більш пухким і красивим.

Засипте гашену оцтом соду, сад і знову збийте. Зараз краще використовувати міксер.

Повільно вводьте борошно, постійно замішуючи масу. Якщо ви засипете відразу все борошно, то процес замішування тіста буде більш трудомістким.

У самому кінці засипте більшу частину і замісіть.

Тепер додайте рафіновану олію і руками сформуйте тугий колобок. Зазвичай це займає від десяти хвилин до чверті години.

Порада: Коли будете обсмажувати біляші, спочатку потрібно гарненько розжарити олію на сковороді. Важливо, щоб воно не диміло, інакше смак готової страви зіпсується.

Варіант 5: Тісто для біляшів на кефірі по-татарськи

Біляші, приготовані з такого тіста, називаються «перемячі». Тісто готується за особливим рецептом. Зазвичай використовується молоко або кефір, ми приготуємо за другим варіантом. Після приготування йому потрібно дати настоятися протягом двадцяти хвилин.

Інгредієнти:

  • кефір — дві склянки;
  • порційний пакет сухих дріжджів;
  • одне яйце;
  • чотири склянки борошна;
  • десертний. лож. солі;
  • олію рослинну. — три стіл. лож;
  • десертний. лож. цукру.

Як приготувати

У ємність вливаємо теплий кефір, одразу засипаємо сіль, цукор, дріжджі. Спочатку введіть третину склянки борошна і перемішайте.

Залиште миску на чверть години. Зазвичай цього достатньо, щоб опара підійшла.

Тепер розбийте тепле яйце, влийте олію і все борошно, що залишилося. Перемішайте міксером. А потім руками замісіть тісто до стану тугого та еластичного колобка.

За бажанням рослинну олію можна замінити вершковим маслом. Його потрібно попередньо розтопити і дати трохи охолонути.

Поки тісто настоюється його потрібно періодично обминати руками.

Розділіть тісто на порційні шматки розміром приблизно з куряче яйце. Їх потрібно трохи розкачати, покладіть начинку, защипніть і обсмажуйте на олії.

Порада: Після того, як ви обсмажите біляші на олії, покладіть їх на паперові рушники або серветки. Це прибере надлишки жиру.

Ідею запозичено з сайта https://mamablogger.icu/.