Як засолити опеньки — 3 перевірені рецепти
Мікологи нарахували в природі близько 40 видів опеньків, серед яких найвідомішими є літні, осінні та зимові. Найчастіше вони ростуть на деревах, а ось у Європі улюблені лугові опеньки, що ховаються в траві на землі і за смаком нагадують м’ясо.
При цьому калорійність усіх видів цих грибів невисока, всього 22 ккал на 100 г продукту.
Серед безлічі видів трапляються опеньки помилкові, або неїстівні, які можуть спричинити отруєння. Однак летальних випадків від отруєння ними на сьогоднішній день не зафіксовано.
Найнебезпечніший вид — сірчано-жовтий опеньок, його видає не тільки жовтий колір, а й присутня в ньому гіркота, а також неприємний запах. Ще один опеньок, цегляно-червоний, хоч і вважається неїстівним, отруйним не є, за умови, що його добре проварили.
Зустрічаються отруйні гриби, схожі на опеньки, але не належать до цієї групи, наприклад, галерина облямована. На відміну від їстівного опенька галерина не має на ніжці характерного кільця і зазвичай росте поодиноко.
Але щоб гарантовано уникнути фатальної плутанини, краще ходити в ліс у супроводі досвідченого грибника.
Як засолити опеньки в домашніх умовах холодним способом — покроковий фото рецепт
Інгредієнти
- Опеньки: 1 кг
- Лавровий лист: 2 шт.
- Кріп свіжий: пучок
- Насіння сухого: жменя
- Часник: 2-3 зубчики
- Сіль: 4-5 ст. л. л.
- Листя хрону: скільки знадобиться
Інструкція приготування
-
Гриби промиваємо проточною водою і чистимо.
-
Сортуємо за розміром (це можна робити за бажанням) і складаємо в каструлю.
-
Відварюємо гриби в киплячій солоній воді 5 хвилин (½ столової ложки солі на 1 літр води), це допоможе зберегти в майбутньому їхню цілісність і еластичність.
-
Висипаємо в друшляк, ставимо під проточну холодну воду. Залишаємо і чекаємо, поки повністю піде вода. У цей момент можна підготувати спеції.
-
У ємність для засолювання викладаємо: зубчик часнику (дрібно нарізаний), один лавровий лист, свіжий кріп, сіль.
-
Зверху гриби шаром близько 3 см, солимо, додаємо насіння сухого кропу і часнику. Наступні шари просто засипаємо сіллю, один раз додаємо лавровий лист і зелений кріп.
-
Зверху вкриваємо листом хрону. Хрін є дуже хорошим антисептиком, він не дасть змоги утворитися цвілі у відерці. За необхідності можна додати сольовий розчин, з розрахунку 1 склянка води (200 мл) на одну столову ложку солі.
-
Закриваємо солоні гриби кришкою і відправляємо в прохолодне місце. Через два тижні вони готові до вживання.
Для тих, хто цінує натуральність у консервації, рецепт різаних огірків на зиму без стерилізації на сторінці https://mamisichki.online/rizani-ogirki-na-zimu-bez-sterilizacii.html стане справжньою знахідкою. Ви здивуєтеся, наскільки просто можна заготовити огірки, зберігши їхній смак і аромат.
Рецепт засолювання опеньків гарячим способом
- 1 кг опеньків;
- 4-5 ст. л. солі;
- спеції за смаком (перець, лавровий лист, лист смородини і вишні, часник тощо).п.)
Що робити далі:
- Насамперед потрібно перебрати гриби, очистивши їх від лісового сміття. Зазвичай опеньки мають невеликі розміри, тому їх набагато легше вимити, якщо попередньо на годину замочити в холодній воді та кожні 15-20 хвилин трохи перебирати у воді руками.
- Приблизно через годину стане помітно, як гриби посвітлішали, за допомогою ложки викласти їх на друшляк, намагаючись не збовтати шар бруду, що осів на дно.
- Грибочки прямо в друшляку промити під струменем проточної води, перекласти в емальовану каструлю і залити холодною підсоленою водою.
- Варити після закипання приблизно 20 хвилин, доти, доки вони не стануть опускатися на дно. При цьому потрібно обов’язково видаляти піну, що з’являється.
- Відварені гриби знову відкинути на друшляк і злегка перемішати ложкою, щоб стекла вся рідина.
- На дно скляної або керамічної миски викласти листя і прянощі, а зверху — шар гарячих відварених опеньків, на них знову спеції і так далі.
- Накрити миску перевернутою тарілкою, зверху покласти який-небудь вантаж, наприклад, поставити банку, наповнену водою.
- Можна залишити миску із заготівлею на столі або поставити в холодильник.
- Через деякий час гриби пустять сік, а поверхня покриється тонким шаром, що нагадує плісняву, — це і буде знаком, що опеньки готові до вживання.
У мисці на столі закуска готується приблизно тиждень, на холоді — близько місяця.
Як засолити опеньки на зиму в банках
Засолені в мисці гриби, після того, як вони просоляться і дадуть сік, можна розкласти по скляних банках, закрити пластмасовими кришками і поставити в холодильник.
Слід пам’ятати, що в солоних грибах під час зберігання може утворюватися речовина, яка викликає ботулізм. Симптоми ботулізму схожі на симптоми отруєння, тому не рекомендується закочувати банки металевими кришками.
Якщо кришка здулася, а вміст помутніло, таку заготовку в їжу вживати забороняється.
У тих місцях, де опеньків дуже багато, є дуже простий спосіб засолювання.
- Після промивання гриби слід проварити в круто посоленій воді не менше 20 хвилин.
- Гарячі опеньки разом із розсолом розливають по чистих скляних банках, які відразу ж закривають. Що солоніша вода, то краще вони зберігатимуться.
- Перед вживанням обов’язково вимочити, щоб видалити надлишок солі.
Поради та рекомендації
Найкращими для засолювання є опеньки осінні, вони найбільш «м’ясисті» та щільні з усіх. Перед приготуванням їх необхідно ретельно промити, щоб не залишилося жодної крупинки бруду та ґрунту, оскільки саме в ньому містяться збудники ботулізму.
Певною мірою сіль і оцет нейтралізують ботулінову паличку, але в солоні опеньки оцет не додають, тому умову промивання слід виконувати особливо ретельно.
Не так страшно, якщо розсіл, у якому відварюють опеньки, буде пересоленим, тому дозування солі в рецепті можна збільшувати, але в жодному разі не зменшувати.
Запах у опеньків не надто виражений, тому часто при їх приготуванні використовують спеції. Зазвичай беруть запашний і чорний перець горошком, гвоздику і лавровий лист.
Досить часто додають зрілі парасольки кропу, очищені та розрізані часточки часнику, шматочки кореня хрону та його листя, а також листя чорної смородини, вишні чи дуба.
Зовсім не обов’язково використовувати всі ароматні добавки одразу, комбінації їх можна варіювати за власним смаком.
Солоні гриби перед подачею на стіл посипають нарізаною ріпчастою цибулею і заправляють нерафінованою олією або ж сметаною — виходить чудова закуска. Ще їх можна додавати у вінегрет і подавати до смаженої або відвареної картоплі.
Якщо солоні опеньки трохи вимочити у воді, а потім посмажити разом із цибулею, то вийде ситна гаряча страва, що майже не поступається за смаком печені зі свіжих грибочків.