Курка з хрусткою скоринкою в духовці цілком

Курка з хрусткою скоринкою в духовці цілком плиті не передбачений гриль-вертел

Дуже часто, проходячи повз кіоски з куркою-гриль, нас обволікає чудовий аромат маринованого м’яса, а в роті з’являється відчуття ніжної соковитої м’якоті та хрусткої тоненької скоринки. А в кафе або в ресторані можна замовити приголомшливих запечених курчат-табака, від одного вигляду яких починають бігти слинки. Знайомі ці відчуття, правда?

Але ж не обов’язково кудись ходити, щоб насолодитися чудово приготованою стравою! Якщо у вас вдома є духовка, то ви легко зможете приготувати аналогічну дієтичну смакоту. А варіантів приготування існує безліч! І сьогодні я розповім Вам про них. Приготувати за ними смачну страву не становитиме жодних труднощів. І на допомогу Вам будуть прості рецепти з фотографіями та покроковим описом.

Курча — табака, приготоване в духовці цілком (дуже простий рецепт)

Найпростіший і найулюбленіший більшістю наших людей варіант приготування чудової страви, від якої залишаються тільки голі кісточки, це курча табака. Хоча історично цей рецепт вважається грузинським, його вже багато десятиліть готували і зараз готують у різних країнах пострадянського простору.

Відмінна риса цього улюбленого домашнього делікатесу полягає в тому, що тушку розплющують, щоб вона була плоска. Спочатку курчат табака готували в спеціальних величезних круглих сковорідках із кришками — тапаках, але набагато простіше зараз приготувати їх у духовій шафі.

  • Тушка курчати — до 0,7 кг
  • Масло топлене — 1 ст. л.
  • Лимон — 1 шт.
  • Соняшникова олія — 3 ст. л.
  • Зубчик часнику — 3 шт.
  • Сіль, перець мелений чорний і червоний, зелень — за смаком.

1. Добре промити тушку, потім промокнути паперовим рушником і розрізати її по середині грудки так, щоб була можливість її розкрити.

2. Покласти розкрите курча в щільний харчовий пакет (або в харчову плівку) і відбити кількома несильними ударами в суглобах, щоб тушка повністю розпрямилася в потрібному нам положенні.

3. Вичавити в миску сік лимона, додати соняшникову олію і посолити. Добре збовтати й отриманим соусом натерти м’ясо з усіх боків, щоб воно протягом півгодини потім промаринувалося.

Якщо потрібно приготувати не один, а одразу кілька таких делікатесів, то добре змащені маринадом тушки краще укласти стопкою, щоб вони створювали одна для одної додаткове навантаження, і соус краще проник у м’ясо.

3. В окремій чашці змішати подрібнені зубчики часнику, мелений перець, олію та сіль. Краще додати пару столових ложок теплої води, щоб цей соус трохи виділив свій сік і з’явився яскравий аромат.

4. Змастити деко або чавунну пательню топленим маслом, розмістити на нього промариновану тушку, залити часниковим соусом і відправити в розігріту до 180 градусів духову шафу на 30-40 хвилин.

Під час запікання не забувайте поливати м’ясо соком, що виділяється з тушки, щоб воно не засохло, а залишалося соковитим.

5. Якщо в плиті є режим вентилятора, то за 5 хвилин, наприкінці, можна ввімкнути додатково обдув страви, що зробить скоринку чудово хрусткою.

6. Викласти готове ароматне творіння на красиву тарілку, посипати подрібненою зеленню або прикрасити на власний смак і подавати до столу.

Курка, запечена в духовці з картоплею

Найчастіше ми готуємо курочку з картоплею. Ці два продукти чудово доповнюють один одного. Але цього разу ми зробимо для птиці один маринад, а для картоплі інший.

  • Тушка курки — 1 шт.
  • Картопля — 1 кг.
  • Сіль, перець — за смаком.
  • Розмарин, гірчиця, каррі, коріандр, майоран — по 1. ч. л.
  • Паприка — 2 ч. л. л.
  • Часник — 3 зубчики
  • Соняшникову олію — 5 ст. л.

1. Розмолоти 1 ч. л. сушеного розмарину в ступці.

2. У чашу для маринаду покласти 1 ч. л. з гіркою паприки та розмелений розмарин.

3. Бажано відразу додати сіль і чорний перець за смаком.

4. Додати 1 ч. л. готової гірчиці та натерти прямо в чашу часник на дрібній тертці.

5. Влити соняшникову олію (приблизно 3-4 ст. л.). л.) і гарненько розмішати маринад до однорідного стану.

6. Добре промазати підготовлену чисту тушку приготованим масляним соусом зі спецій.

7. Не забуваємо гарненько промазати тушку і зсередини, щоб вона рівномірно вся просочилася і промаринувалася.

Курка з хрусткою скоринкою в духовці цілком Краї рукава зав'язати, щоб

8. Щоб не втрачати необхідну вологість м’якоті, зв’язати лапки кулінарною мотузочкою (мотузкою) і залишити просочуватися спеціями на 3-4 години в прохолодному місці.

9. Очищену картоплю нарізати на часточки (з розрахунку одна картоплина приблизно на 8 штучок).

10. На деко або керамічну товстостінну посудину покласти пергамент так, щоб у нас ще залишався великий шматок з одного боку, яким потім можна буде добре запечатати наш гарнір.

11. Викласти на пергамент картопляні часточки, посипати їх паприкою, каррі, гранульованим часником, коріандром, майораном, сіллю та перцем.

Не обов’язково використовувати всі вище перераховані спеції — можна використовувати свої улюблені приправи.

12. Злегка перемішати картоплю зі спеціями та полити олією. Достатньо буде використати 2-3 ст. ложки.

13. Запечатати пергамент і закріпити канцелярськими прищіпками або іншим зручним для вас способом. Головне, щоб «мішечок» щільно закривався — це дозволить часточкам потомитися до готовності всередині.

14. Щоб лапки і крильця промаринованої тушки не підгоріли, загорнути їх у фольгу і відправити в розігріту до 180 градусів духову шафу. Запікати її потрібно 50 хвилин.

15. Кожні 10 хвилин не забуваємо поливати тим соком, який буде витоплюватися з м’якоті та шкіри на деко.

16. Поставити в духову шафу до майже готової курки загорнуту картоплю, і залишити томитися ще 40 хвилин.

17. Через 30 хвилин прибрати з тушки фольгу, щоб крильця і ніжки все ж трохи підсмажилися. І обов’язково полити витопленим маринадом.

Таке часткове використання фольги не дозволить цим тонким місцям підгоріти. Ця нехитра процедура дозволяє отримати гарний зовнішній вигляд готової страви.

18. Готову тушку витягнути з печі та дати трохи охолонути. Прибрати нитку, що стягувала лапки.

19. Картоплю ж розпечатати і зрізати зайвий пергамент, щоб вона змогла запектися до скоринки. Для цього відправити її у відкритому вигляді ще на 5-10 хвилин у духовку.

20. Викласти на велике блюдо готову запечену птицю та рум’яні картопляні часточки.

21. Для краси та надання весняної свіжості посипати картоплю дрібнорубаною зеленню.

Як запекти курку з картоплею в рукаві

Найпростіший і найшвидший спосіб приготувати птицю з гарніром — це відправити їх запікатися в спеціальній кулінарній плівці, виготовленій у формі рукава. По відкритих краях вона зав’язується спеціальними тасьмочками або кріпиться кліпсами.

  • Курка — до 1,5 кг.
  • Лавровий лист — 1 шт.
  • Лимонний сік — 2 ст. л.
  • Мелений перець (краще суміш), сіль, улюблені спеції — за смаком
  • Картопля — 5-7 шт.
  • Вода — ½ склянки
  • Запашний горошок — 4 шт.

1. Лимон розрізати на 2 половинки і віджати з нього сік.

2. Всипати до нього мелений перець, 2 горошинки запашного перчика і сіль, додати води. Добре збовтати.

3. Всередину ретельно промитої та просушеної тушки вкласти віджаті лимонні половинки, лаврушку і кілька горошинок перцю.

4. Очищену картоплю нарізати часточками.

5. Всипати половину картоплі в рукав для запікання, зверху укласти курку і засипати другу частину картоплі.

6. Акуратно влити лимонно-перцевий маринад.

7. Зав’язати рукав і кілька разів тихенько його струснути, щоб маринад покрив усі упаковані інгредієнти.

8. Покласти мішечок, що вийшов, на деко і зробити зверху парочку проколів рукава зубочисткою, щоб пар не розірвав плівку в процесі приготування.

9. Відправити в розігріту до 180 градусів духову шафу на півтори години.

10. Витягнути з духовки деко зі стравою, що готується, розпороти верх рукава і поставити ще на 20 хвилин для появи рум’яної хрусткої скоринки.

11. Акуратно перекласти картоплю і готову птицю на блюдо та прикрасити зеленню. Для надання кращого зовнішнього вигляду можна прикрасити страву свіжими овочами.

Курочка виходить з ароматною хрусткою скоринкою, соковитою і дуже ніжною. А улюблена картопля просто тане в роті.

Курка з хрусткою скоринкою, запечена на солі

За старих часів господині замість всіляких пакетів, фольги і маринадів використовували звичайну крупну сіль, щоб у ній, як у кожусі з тіста, запекти дичину. До цього ж способу вдавалися і самі мисливці, тільки таку сольову грудку укладали у вугілля багаття. Виходило просто приголомшливо ніжне м’ясо, яке не згорало і не висихало від вогню і жару.

Так чому б і нам не скористатися старовинною хитрістю, злегка додавши нотку сучасності?

  • Куряча тушка — до 1,3 кг.
  • Херес — 0,5 склянки.
  • Лимон — 2 шт. середніх
  • Сіль велика — 1 кг.
  • Свіжий мелений духмяний перець — дрібка
  • Гілочка розмарину — 3 шт.

1. Добре промиту й обсушену тушку натерти вином з усіх боків, не забуваючи і внутрішню частину. Посипати меленим перчиком.

2. Розмаринову гілочку вкласти в тушку, а решту 2 гілочки подрібнити.

3. Подрібненим розмарином натерти тушку.

4. На деко або чавунну сковорідку постелити фольгу в два шари і висипати 1/3 частину солі гіркою, яку скропити двома столовими ложками води.

5. Покласти тушку на соляну гірку, придавивши її так, щоб вона ніби сіла спинкою в ямку.

6. 2/3 солі злегка змочити водою, щоб вона стала податливою, тістоподібної консистенції, що не розсипається.

7. Обліпити птицю в’язкою сіллю, щоб вона вийшла начебто в щільно обліплюючому коконі.

8. Відправити отриману грудку в розігріту до 230 градусів духову шафу на 80 хвилин.

9. Після чого дістати страву з духовки. Дати трохи охолонути соляній кірці, і акуратно товкачиком або ручкою ножа розколоти її. Потім повністю очистити від солі.

10. Для отримання ще більш хрусткої скоринки можна відправити птаха хвилин на 10 у піч з увімкненим режимом конвекції.

11. Викласти свій кулінарний шедевр на блюдо і прикрасити томатами та зеленню.

А можна додатково запекти в духовці картоплю і подати її на гарнір.

Є і ще безліч рецептів, щоб запекти курку на солі. І не так давно на блозі вийшла велика цікава стаття на цю тему. Переходьте за посиланням і обирайте вподобаний рецепт.

Курча з яблуками, запечене в духовці в рукаві

В історичних фільмах можна побачити, що дуже часто на царських бенкетах подавали печену качку або гусака з яблуками. Але виявляється, своєрідний смак цього фрукта передається і курочці. Ці кисло-солодкі плоди чудово гармонують і з курячим м’ясом.

Чим ми гірші за царів? Давайте потішимо свої смакові рецептори курчам із яблучками.

  • Тушка курчати — до 1,6 кг.
  • Яблуко — 3 шт.
  • Готова гірчиця — 3 ч. л. л.
  • Зубчик часнику — 3 шт.
  • Лимон — 0,5 шт
  • Улюблені приправи, перець, сіль — за смаком.

1. Ретельно промиту й обсушену тушку натерти сіллю й улюбленими приправами, не забуваючи і про внутрішню частину.

2. Подрібнити зубчики часнику через прес і змішати з гірчицею. Уже смачно! Правда?!

3. Обмазати птицю з усіх боків часниково-гірчичним маринадом.

4. Нарізати яблучка на четвертинки або трохи менше. Не забути видалити серцевинки разом із кісточками. Скропити їх соком лимона, щоб не потемніли.

5. Нафарширувати курча яблучними часточками і, щоб вони не висипалися, скріпити зубочистками розпороте черевце. Лапки краще зв’язати — вони допоможуть надати форму і не дадуть висипатися начинці.

6. Розправити рукав на деку й акуратно проштовхнути в його середину курочку. Краї рукава зав’язати, щоб не витік сік під час запікання.

7. Поставити в розігріту до 180 градусів духову шафу і залишити томитися в ній на півтори години.

8. Вспороти рукав і залишити у ввімкненій духовці ще на 20 хвилин, щоб основний продукт, який пропарився, зміг вкритися рум’яною скоринкою.

9. Викласти курча на блюдо, прибрати з нього зубочистки та розв’язати лапки. Прикрасити яблучками та гілочками зелені.

М’ясо вийшло дуже соковитим. Яблука віддали м’якоті весь свій сік, наситили ним буквально кожен сантиметр. І через це вона набула додаткових смакових ноток, які відчує кожен, хто спробує хоча б шматочок.

Ціла курка, фарширована рисом

Крім картоплі до дієтичного м’яса добре смакує гречка і рис. А чи можете собі уявити, наскільки смачною буде рисова начинка, якщо вона приготується всередині курочки? Адже вона просочиться найніжнішим м’ясним соком і стане чудовим гарніром.

Ризикнемо почаклувати на кухні, щоб така дивовижна страва з’явилася на вечерю для наших коханих?

  • Куряча тушка — до 1,4 кг.
  • Сирокопчена ковбаса — 150 гр.
  • Біле вино — 300 мл.
  • Тісто дріжджове готове — 160 гр.
  • Рис — 80 гр.
  • Свіжий лимон — 1 шт.
  • Цибулина — 1 шт.
  • Болгарський перець — 1 шт.
  • Стручок чилі — 1 шт.
  • Олія оливкова — 20 мл.
  • Соняшникова олія — 1 ст. л.
  • Зубчик часнику — 7 шт.
  • Чебрець — 1 пучок
  • Сіль, паприка, перець — за смаком.
  • Приготування:

1. Добре промиту і обсушену курочку злегка розчавити в грудці, щоб вона стала зручною «кишенькою» для рисової начинки. Обмазати сіллю і перцем усередині та зовні.

2. З овочів і сирокопченої ковбаски зробити нарізку невеликими кубиками.

3. Відварити рис до напівготовності.

Можна взяти чорно-білий рис або суміш, тоді начинка вийде більш цікавою.

4. На розпечену в пательні оливкову олію відправити спочатку злегка розчавлені зубчики часнику і стручок чилі, дати їм хвилинку потомитися в олії, щоб пішов аромат. Потім чилі витягнути і закинути для обсмажування на пару хвилин ковбасні кубики.

5. Відправити в сковорідку подрібнену цибулю і пасерувати її до напівпрозорого кольору. Потім додати всі інші подрібнені овочі та порубаний чебрець, але поки що тільки половину. Обсмажити все разом 2 хвилини.

6. Додати до ковбасно-овочевої суміші відварений рис, посолити і, постійно помішуючи, тушкувати отриману начинку ще 4 хвилини.

7. Курочку нафарширувати рисовою начинкою і закрити отвір цілим лимоном. Якщо є можливість, то стягнути краї черевця і заколоти їх зубочистками.

8. Натерти птицю паприкою і покласти у форму для запікання. Влити вино і посипати другою половиною чебрецю.

9. Накрити страву фольгою і відправити в нагріту до 220 градусів духову шафу запікатися на 70 хвилин.

10. Зняти з форми «кришку» з фольги, зверху гарненько облити тушку винно-м’ясним соусом, щоб ним просочилися не тільки спинка і стегна курочки. Запікати в духовій шафі за температури 180 градусів ще півгодини.

11. Дріжджове готове тісто розділити на 2 шматки і розкачати з них круглі коржі.

12. Узяти 2 жароміцні глибокі тарілки, перевернувши їх догори дном і змастивши соняшниковою олією, використати для коржів як основу для запікання.

13. Відправити в духовку на 20 хвилин, потім витягнути і, остудивши, акуратно зняти з тарілок.

14. Коли курочка буде повністю готова, вийняти з неї зубочистки і лимон, а потім акуратно розкласти рисову начинку по випечених їстівних «тарілочках» із тіста.

15. Запечений лимон розрізати, віджати його сік і змішати з парою ложок винно-м’ясного соусу, що залишився від курочки. Полити готову птицю.

16. Можна подавати як цілком, так і нарізавши на великі шматки, які розкласти навколо хлібних тарілочок із рисовою начинкою.

Подивіться яка вийшла краса! Таку страву не соромно подати і в найдорожчому ресторані. Тому обов’язково беріть цю ідею на замітку. Вона Вам обов’язково знадобиться.

Рецепт приготування курочки в духовці на пляшці

Якщо у вас у плиті не передбачений гриль-вертел, то не сумуйте! Відмінною заміною може послужити звичайна товстостінна пивна пляшка. Вміст цієї імпровізованої «підставки» теж використовуємо в процесі приготування.

Чим гарний цей спосіб готування. Зайві жири витопляться на деко і люди, яким наказана сувора дієта, теж зможуть насолодитися ароматним ніжним м’ясом.

  • Куряча тушка — до 1,9 кг.
  • Пиво — 1 пляшка
  • Олія соняшникова — 2 ч. л. л.
  • Приправа для птиці — 2 ч л. л.
  • Паприка — 2 ч. л.
  • Перець, сіль — за смаком

1. Усі спеції змішати з соняшниковою олією і гарненько збити до однорідної емульсії.

2. Добре промиту й обсушену курку змастити отриманим масляним маринадом і відправити насичуватися спеціями в холодильник на 12-24 години.

3. Пивну пляшку добре відмити, щоб було абсолютно чисте скло без будь-яких патьоків і наклейок.

4. 2/3 пива перелити у відповідний посуд і залишити для подальшого використання. 1/3 залишаємо в пляшці, на яку насаджуємо промариновану курку.

5. У розігріту до 180 градусів духову шафу поставити на піддон у найнижчій позиції пляшку з насадженим птахом і запікати 100-120 хвилин.

6. Після перших 25 хвилин запікання з періодичністю в 15 хвилин поливати тушку пивом, яке перелили з пляшки раніше.

Щоб верхівка нашої «піраміди» не підгоріла, можна прикрити її фольгою.

7. Готову курочку дістати і трохи охолодити, щоб під час нарізання не бризкав сік.

8. А можна спочатку викласти тушку на блюдо цілком і показати її у всій своїй красі. Прикрасити на свій розсуд. А потім уже порізати і поставити на стіл.

Правда красиво! А знаєте як смачно?! М…м…м…м…, просто пальчики оближеш!

У чому принадність запеченої цілком курочки — це можливість подати її як у вузькому колі сім’ї, так і за великим столом гостей. Виглядає вона досить оригінально, а поділити її можна на маленькі шматочки просто при всіх.

Можете собі уявити, який божественний аромат піде з першим же надрізом? А звук скоринки, що хрумтить під ножем? А вигляд найніжнішого промаринованого м’яса? Та гості від одних тільки звуків, вигляду і ароматів будуть слиняти! А в їхній пам’яті залишиться саме ця чудова мить — коли вони спробують перший шматочок курочки!

Приємного всім апетиту і вдячних їдців!

За матеріалами https://mamakazala.icu/