Способи засолювання капусти на зиму в банках
Капуста — це недороге й особливо цінне джерело вітамінів і необхідних для людини мікроелементів. Овоч популярний у пересічних господинь і професійних кухарів елітних ресторанів. Його не тільки використовують у свіжому вигляді, а й консервують, сквашують, маринують. Засолювання капусти на зиму в банках є найпростішим і найефективнішим способом зберегти якість і користь продукту в побуті. Різні рецепти приготування таких зимових заготовок постараємося описати далі в статті. Використовуючи наші поради та рекомендації, навіть кулінар-початківець зможе приготувати смачну закуску з капусти своїми руками на всю зиму.
Квашення в банках
Особливо корисною є квашена капуста з квашеною капустою. Річ у тім, що в процесі бродіння овоч виробляє велику кількість вітамінів групи Р і С. Квасити капусту в 3 літрових банках можна різними способами. Рецептів сухої закваски та квашення в розсолі існує багато. Ми ж постараємося навести найвідоміші, «базові» рецепти, які можуть бути доповнені деякими інгредієнтами за бажанням кулінара.
Класичний рецепт сухої закваски
Наші предки для закваски використовували тільки найнеобхідніші продукти: капусту, моркву, сіль і цукор. Кількість усіх інгредієнтів можна підібрати індивідуально за смаком, але загальні рекомендації такі: для квашення одного великого качана потрібна 1 морква, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі. л. цукру і стільки ж солі.
Процес приготування смачної квашеної капусти досить простий:
- Качани нашаткувати дрібно;
- Подрібнений продукт скласти у велику чашу або таз. Посолити і м’яти вже солону капусту руками, поки вона не дасть сік. Достатня кількість соку і напівпрозорість капустяних часточок свідчить про готовність основного овоча.
- Моркву очистити від шкірки та ретельно вимити, потім подрібнити на крупній тертці.
- Моркву і цукор додати до основного овоча. Усі інгредієнти ретельно перемішати.
- Готову капусту закласти в трилітрову банку, щільно утрамбувавши кожен новий шар. У результаті продукт повністю має бути покритий соком. За необхідності (за відсутності вільного соку) поверх продукту потрібно покласти гніт.
- За кімнатних умов процес сквашування активно триває 3 доби. Весь цей час виділяється газ із неприємним запахом. Його періодично потрібно випускати з товщі овочів. Для цього слід протикати капусту ножем або тонким кінцем довгої ложки 2-3 рази на добу.
- Через 3 дні квашений продукт можна закупорити капроновою кришкою і поставити в холодильник або приміщення з температурою +1-+5 0 С.
У процесі сквашування важливо регулярно пробувати на смак отриманий продукт. Це дасть змогу заготовити на зиму в міру солону і кислу закуску. Наведений рецепт за бажання можна доповнити свіжою журавлиною, кмином, насінням кропу або навіть свіжою горобиною.
Закваска з використанням розсолу
Сухий спосіб закваски вимагає особливої обережності від кулінара: якщо занадто довго м’яти нашаткований овоч, то він стане м’яким і слизьким у процесі закваски. Уникнути такої неприємності можна при використанні розсолу. Для приготування завжди хрусткої квашеної капусти знадобиться 1 качан вагою 2,5-3 кг, 300 г соковитої і солодкої моркви, кілька лаврових листочків, горошки перцю (запашного) в кількості 10-12 шт. 1 ст. л. цукру, літр води і 2 ст. л. солі необхідно використовувати в приготуванні розсолу.
Тепер поговоримо докладніше про те, як солити капусту за запропонованим рецептом:
- Насамперед необхідно приготувати розсіл, шляхом додавання солі та цукру в киплячу воду.
- Моркву натерти. Очищену від верхніх листів капусту нашаткувати.
- Овочі змішати у великій ємності, після чого укласти їх у банку об’ємом 3 л. У товщу овочів також помістити лаврові листочки і горошинки перцю.
- Щільно укладену капусту в банці залити охолодженим розсолом. Ємність слід закрити всмоктувальною капроновою кришкою. 2-3 рази на добу з товщі капусти необхідно випускати гази, що скупчилися.
- Через 3 дні закваски, банки з кислим продуктом поміщають у прохолодне приміщення або холодильник.
Вибір того чи іншого способу квашення залежить від уподобань господині, але смак і користь зимової заготівлі в будь-якому разі порадує споживача.
Засолювання капусти в банках
У великих 3-х літрових банках можна не тільки квасити, а й солити, маринувати капусту. Такий варіант приготування зимових заготовок використовують багато господинь, тому було вирішено навести в статті кілька найкращих і найцікавіших варіантів приготування капустяних солінь.
Засолювання овочів шматками
Шинкувати капусту ножем досить довго, а спеціальна овочерізка є не в кожної господині. І якщо зовсім не хочеться витрачати свій час на копітке подрібнення овоча, то можна приготувати корисне соління, нарізавши капусту шматками.
Для приготування кускової, маринованої зимової закуски знадобиться капуста, 300-400 г моркви, 1 часникова головка, 150 г цукру, півсклянки оцту (9%). Також до складу соління потрібно включити 1 л води, 2 ст. л. солі та 100 мл олії.
Солити капусту в банках на зиму за наведеним рецептом необхідно таким чином:
- Моркву очистити від шкірки та подрібнити на тертці.
- Невеликі качани капусти звільнити від верхніх зелених листочків і нарізати шматочками.
- Банки наповнити капустою, пересипаючи кожен її шар подрібненою морквою і часником.
- Для приготування розсолу в киплячу воду необхідно додати цукор, олію, сіль і оцет.
- У наповнені банки потрібно налити гарячий розсіл і щільно закупорити ємності кришкою.
Зберігати таке соління слід у прохолодному приміщенні. Один із секретів приготування капусти в банці полягає в щільності укладання овочів: шматочки качана недостатньо просоляться, якщо шматки покласти занадто щільно один до одного. При дотриманні рецептури та основних правил, у результаті засолювання вийде дуже смачний, свіжий і вельми корисний продукт, який збереже свою якість всю зиму.
Рецепт святкової закуски
Білокачанна капуста від природи має відносно нейтральний колір і смак. Зробити її більш апетитною можна за допомогою спецій і буряка. Так, запропонований далі рецепт дає змогу приготувати дуже красиву і смачну закуску, яка завжди стане в нагоді до святкового столу.
Для приготування святкової капустяної закуски знадобиться безпосередньо сам качан, 10-12 часникових зубчиків, 2-3 буряки середніх розмірів. Зі спецій слід використовувати 2 ст. л. солі, десяток горошин перцю, 2 ст. л. цукру, кілька лаврових листочків і півсклянки яблучного оцту, вода.
Приготувати соління досить просто:
- Капусту нарізати шматочками. Невеликі качани можна розділити на четвертинки.
- Часник і буряк очистити і нарізати часточками.
- Шматочки овочів скласти в банку об’ємом 3 л. Кожен шар необхідно перекласти буряком і часником.
- Спеції додати в киплячу воду. Розсіл розлити по банках. Ємності накрити пластиковою кришкою. Маринувати продукт необхідно за кімнатної температури.
Унікальність цього рецепта полягає в простоті та швидкості приготування. Так, засолений продукт можна подавати на стіл уже через 4-5 днів. Колір і смак закуски обов’язково здивує і порадує всіх дегустаторів.
Гостра закуска за грузинським рецептом
Любителям гострої їжі обов’язково потрібно звернути увагу на нижче наведений рецепт. Він дає змогу з простих і доступних продуктів приготувати смачну, солону і вельми пікантну закуску на зиму.
Для приготування гострої закуски потрібні невеликі капустяні качани, 1 буряк і 1 пекучий перець. Пікантності страві також додасть часник, зелень селери, оцет і сіль. Спеції можна використовувати за смаком, але, як правило, на трилітрову банку продукту достатньо додати 4 часникових зубчики, 1 ст. л. часнику, 1 ст. л. солі, 100 г зелені та 2-3 ст. л. оцту (9%).
Процес приготування гострої закуски на зиму складається з таких етапів:
- Капусту нарізати кубиками, зберігши щільне розташування листів.
- Буряк, часник очистити, нарізати тоненькими скибочками.
- Пекучий перець очистити від насіння і дрібно порубати ножем.
- Овочі викласти в банки рядами, пересипаючи кожен із них часником.
- Розсіл приготувати з води, солі та оцту.
- Гарячим розсолом залити соління, накрити банки кришкою і маринувати 2 доби.
Запропонований рецепт засолювання капусти не дає змоги довго зберігати готовий продукт, тому через 2 дні маринування банки слід поставити в холод і поступово спустошувати їх.
Оригінальний рецепт солоної капусти з томатами
Існують різні способи засолювання капусти в банках, але найоригінальнішим із них є, мабуть, рецепт із додаванням томатів. Основними інгредієнтами в цьому рецепті є качани капусти 5 кг, стиглі томати 2,5 кг і сіль 170-180 г. Як спеції необхідно використовувати насіння кропу, листочки смородини і вишні, зелень селери і стручки пекучого перцю.
Зрозуміти, як засолити капусту на зиму за запропонованим рецептом, допоможе такий опис:
- Овочі вимити. Капусту нашаткувати, томати розрізати на кілька шматочків.
- У велику ємність викласти тонкими шарами попередньо посолені овочі та спеції.
- Поверх продуктів покласти клапоть чистої тканини і придавити їх зверху гнітом.
- Протягом 3-4 днів овочі виділяють сік і сквашуються при кімнатній температурі. У цей час необхідно періодично перемішувати їх.
- Солону капусту розкласти в чисті, скляні банки, закупорити їх кришкою і поставити в холодильник.
Солона капуста з томатами завжди виходить дуже смачною та оригінальною. Закуску можна вживати як самостійну страву або використовувати в приготуванні різних кулінарних страв.
Знаючи хороші рецепти, солити капусту в банках досить просто. Використання доступних продуктів із точним дотриманням пропорцій — це запорука приготування простої, корисної та смачної закуски. Трилітрові банки при цьому завжди знайдуться під рукою. Місткі ємності просто зберігати в холодильнику або на полиці льоху. Скло не впливає на смак продукту і дозволяє на власні очі спостерігати за процесом сквашування або маринування.
Рецепт за мотивами рецептів на https://yarinknochka.top/.