Біляші домашні
Справжні біляші нічого спільного не мають із тим, що пропонує російське громадське харчування на вокзалах і станціях. Справжні біляші — це диво! Пишні з рум’яною скоринкою, ніжним тістом, що тане в роті, і приголомшливою начинкою. Першими такі пиріжки навчилися готувати башкирські й татарські господині ще багато століть тому. Поступово біляші почали подорож світом і, можна сказати, підкорили планету.
Татари та башкири сперечаються, хто з них перший вигадав слово «беліш», яке в російській мові трансформувалося у звичний біляш. Але це зовсім не важливо. Головне, щоб пиріг (або пиріжок) був приготований із прісного тіста, як начинка використовувалося нарізане дрібними шматочками м’ясо, іноді змішане з картоплею.
Калорійність, з одного боку, начебто невелика, у 100 грамах — 360 ккал, з іншого боку, відірватися від смачних біляшів і вчасно зупинитися може людина тільки з дуже розвиненою силою волі.
Біляші з м’ясом класичні на сковороді — покроковий фото рецепт
Біляші — це своєрідний фастфуд, який заведено готувати в різних закладах громадського харчування. Біляші смажать у шкільних і студентських їдальнях, у невеликих кафе, у точках швидкого харчування. Щоб приготувати біляші як у їдальні, потрібно:
Інгредієнти
- Вода: 300 мл
- Дріжджі: 9 г
- Цукор: 20 г
- Сіль: 15 г
- Борошно: 500-550 г
- Яловичина: 400 г
- Цибуля ріпчаста: 2 гол.
- Цибуля зелена (за бажанням): 1 пучок
- Перець мелений: на смак
- Олія рослинна для смаження: 150-200 г
Інструкція приготування
-
Дріжджове тісто для біляшів готують без опари, але з попереднім замочуванням дріжджів у теплій воді (250 мл). Для цього воду злегка підігріти до +30 градусів. Всипати сухі дріжджі та цукор. Залишити воду з дріжджами та цукром на 10 хвилин.
Додати сіль. Просіяти борошно і всипати його половину у воду, розмішати. Підсипаючи решту борошна частинами, замісити тісто. З урахуванням різної якості борошна його кількість може дещо відрізнятися від зазначеної. Готове тісто залишити на одну годину в теплі.
-
Поки тісто підходить, яловичину та цибулю пропустити через м’ясорубку будь-якого типу. Посолити фарш і додати перець.
Влити у фарш дуже холодну майже крижану воду (50 г) і покласти дрібно нарізану зелену цибулю. Усе добре перемішати.
-
Тісто розділити на шматки. Вага кожного має бути близько 50 г.
-
Зробити з тіста круглі коржі та покласти на них фарш. Фаршу має бути трохи менше ніж тіста приблизно 40 г.
-
Краї з’єднати зверху, защипати і перевернути швом донизу.
-
Налити в сковороду олію. Його потрібно стільки, щоб біляші смажилися в напівфритюрі.
-
Олія при цьому має доходити не менше ніж до середини обсмажуваних виробів.
-
Біляші смажити в гарячій олії з двох боків. Подати гарячими.
Соковиті біляші на кефірі
Головною особливістю цього рецепта є те, що тісто використовується бездріжджове, і це скорочує час готування. Тісту не потрібен час, щоб підійти. До того ж воно є універсальним і кориснішим, ніж дріжджове.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Яйце 1 шт.
- Цукор 1 ст. л
- Сіль 1 ч. л
- Кефір 300 мл
- Рослинна олія 50 мл
- Борошно 550 г
- Розпушувач 1 ч. л
Начинка:
- Фарш 250 г
- Цибулю 2 шт.
- Сіль 1 ч. л
- Чорний перець мелений
- Кінза
- Рослинна олія для обсмажування
Приготування:
- Яйце збиваємо вінчиком із цукром і сіллю.
- Потім вливаємо теплий кефір і продовжуємо збивати.
- Продовжуючи збивати, додаємо рослинну олію.
- Додаємо борошно, розпушувач і замішуємо тісто.
Тісто недовго вимішуємо руками і залишаємо на 10 хвилин під плівкою.
- Цибулю ріжемо дрібними кубиками та додаємо до фаршу.
- Додаємо спеції та сіль за смаком. З фаршу формуємо кульки, начинку для кожного біляша, всього виходить 14 штук.
- Тісто розділяємо на 14 рівних частин і закриваємо харчовою плівкою, щоб не обвітрилося.
- З тіста, яке ми розділили на 14 частин, формуємо біляші. Для цього присипаємо борошном поверхню, розгортаємо шматочки тіста і кладемо на середину кожного коржа достатньо фаршу. Зліплюємо ретельно, щоб не витікав сік під час смаження.
- Після того, як зліпили, кожен біляш притискаємо, щоб став плоский і зручний для смаження.
- Нагріваємо на сковорідці рослинну олію, викладаємо біляші для смаження.
Обсмажуємо біляші з двох боків по 3-4 хвилини з кожного боку.
Смачні біляші на дріжджовому заварному тісті з фаршем
А тепер приготуємо дуже смачні біляші й тісто для них буде особливе: дріжджове, заварне. А часу для приготування знадобиться мінімум.
Інгредієнти:
Для тіста:
- 450-500 г борошна
- 130-150 мл теплої води
- 130-150 мл крутого окропу
- 1 столова ложка цукру
- 0,5 чайної ложка солі
- 1 столова ложка сухих дріжджів
- 3 столові ложки рослинної олії
Для начинки:
- 300 г фаршу яловичого
- 1 цибулина середнього розміру
- 1-2 столових ложки води
- чорний мелений перець і сіль за смаком
Приготування:
- Цибулину нарізаємо і подрібнюємо в блендері до стану пюре. Під час подрібнення додаємо трохи води 1-2 чайні ложки, для того щоб фарш був більш соковитим.
- Додаємо отримане цибулеве пюре до фаршу, також сіль і перець за смаком.
Фарш ретельно вимішуємо до однорідного стану.
- У теплій воді розмішуємо дріжджі та цукор. Відставляємо в теплому місці до появи пінної «шапочки».
У просіяне борошно додаємо сіль і вливаємо дріжджову суміш.
- Далі додаємо воду та рослинну олію. Вливаємо 150 мл крутого окропу.
- Замішуємо тісто: спочатку ложкою, потім рукою і підсипаємо трохи борошна. Тісто вимішуємо поки воно перестане липнути до рук.
- Поверхню для тіста змащуємо рослинною олією і розділяємо на ній тісто на дві рівні частини. Потім катаємо дві «ковбаски» і кожну ділимо на 6 частин. Усього виходить 12 кульок тіста для 12 біляшів.
- Накриваємо їх харчовою плівкою, щоб не обвітрювалися, і починаємо робити біляші: беремо шматочок, розкачуємо його і кладемо начинку.
- Зліплюємо тісто до середини, як «мішечок», щоб не було дірочок і не витік сік під час смаження. Наприкінці акуратно розплющити біляш долонею.
- Готові до смаження біляші розкладаємо на змащену олією поверхню і накриваємо харчовою плівкою. У сковороді розігріваємо рослинну олію. Олії має бути така кількість, щоб її рівень доходив до середини біляша або вище.
- Смажимо біляші з двох боків до рум’яної скоринки на середньому вогні.
- Після смаження викладаємо на паперовий рушник, щоб він увібрав надлишки жиру. Біляші виходять хрусткі зовні та соковиті всередині.
Домашні біляші з м’ясом на сковороді
Цей рецепт приготування біляшів відрізняється від звичайного, але не принципово, а самим моментом приготування.
Інгредієнти:
Для тіста:
- борошно 450 г
- тепла вода 270 мл
- дріжджі живі10 г
- цукор 10 г
- сіль 5 г
Для фаршу:
- яловичина 450 г
- цибуля 150 г
- олія рослинна 40 мл
- вода холодна 50 мл
- сіль і перець за смаком
Приготування:
- У теплу воду висипаємо цукор і дріжджі, перемішуємо до повного розчинення, сюди ж додаємо сіль, перемішуємо і додаємо в ємність із борошном, яке ми попередньо просіяли, і замішуємо тісто. Консистенція тіста середня, м’якість регулюйте кількістю борошна. До рук липнути не повинно.
- Тісто прибираємо в тепле місце на 1 годину і після того, як тісто відстоялося, розділяємо його на 12 рівних частин.
- Нарізаємо дрібно м’ясо для фаршу (ніж має бути дуже гострий).
- Нарізаємо цибулю дрібно та замішуємо фарш, додаємо трохи рослинної олії та води для соковитості. Сіль і перець додаємо за смаком.
- З тіста, яке ми розділили на 12 частин, формуємо біляші. Для цього розгортаємо шматочки, кладемо на середину достатньо фаршу і зліплюємо ретельно, щоб не витікав сік під час смаження.
- Після того, як зліпили, кожен біляш притискаємо, щоб став плоский і зручний для смаження.
- Нагріваємо на пательні рослинну олію, викладаємо біляші для смаження та обсмажуємо з обох боків до апетитного золотистого кольору.
- Потім додаємо в сковороду води і смажимо під кришкою 15 хвилин до повного випаровування води. Потім ще раз перевертаємо, смажимо ще 1-2 хвилини з двох боків, потім знімаємо з вогню.
Як приготувати біляші на дріжджовому тісті в духовці
Особливий рецепт біляшів — це біляші в духовці, вони соковиті, ніжні та дуже смачні й головне без обсмажування в олії.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Молоко тепле 300 мл
- Сіль 1 ч. л
- Цукор 2 ст. л
- Масло вершкове розтоплене 80 г
- Дріжджі сухі швидкодіючі 3 ч. л
- Борошно пшеничне ±600 г
Для начинки:
- Фарш із курячих стегон 400 г
- Цибуля ріпчаста 350 г
- Вода 100 мл
- Сіль за смаком
- Перець за смаком
- Яйце 1 шт. (для змащування)
Приготування:
- У теплому молоці розчиняємо сухі дріжджі, додаємо цукор, перемішуємо і ставимо в тепле місце на 15 хвилин. Далі додаємо сіль, розтоплене вершкове масло і перемішуємо.
- Поступово додаємо борошно і перемішуємо тісто, спочатку ложкою, а потім рукою. Ставимо тісто в тепле місце, що б підійшло. Поки тісто підходимо приготуємо начинку: дрібно нарізану цибулю додаємо до фаршу, потім солимо за смаком і додаємо чорний перець, замішуємо фарш.
Після того, як тісто підійшло викладаємо його на поверхню і розділяємо на 12 частин. Розкачуємо тісто для біляша, кладемо посередині достатню кількість фаршу і зліплюємо, щоб посередині залишився невеликий отвір.
- Деко змащуємо олією і викладаємо на нього біляші для випічки. Перед випічкою даємо підійти 15 хвилин, потім змащуємо біляші збитим яйцем і випікаємо в духовці 25 хвилин за температури 180°С.
Готуємо просто — ліниві біляші
Готуємо сьогодні ліниві біляші не для ледачих, а для тих, хто полюбляє смачні та прості у приготуванні рецепти. Вони дуже схожі на справжні біляші, але м’яса в них більше, а тісто ніжніше.
Інгредієнти:
Для тіста:
- 1 яйце
- 0,5 л кефіру
- 1ч ложка солі
- 2ч ложки цукру
- борошна приблизно 2 склянки
- 1ч ложка соди
Для фаршу:
- 0,5 кг курячого м’яса
- Цибуля 2 головки
- Часник 2 зубчики
- Сіль і перець за смаком
Приготування:
Якщо ви шукаєте швидкий і смачний рецепт малосольних огірків, обов’язково зверніть увагу на https://zrobimorazom.online/hrustki-malosolni-ogirki-shvidkogo-prigotuvannja.html. Цей швидкий рецепт дозволить вам приготувати хрусткі огірки за лічені години, а їх смак не залишить байдужими нікого. Додайте трішки спецій, і ви отримаєте справжню смакоту, яка підійде до будь-якої страви!
- Для фаршу беремо 0,5 кг курячого м’яса і пропускаємо через м’ясорубку з цибулею і перцем. Потім замішуємо рідке тісто, як на оладки. Для цього потрібен кефір кімнатної температури або можна його підігріти.
- У кефір додаємо одне яйце, сіль цукор, соду і перемішуємо. Потім додаємо борошно поступово і розмішуємо ложкою.
У тісто продовжуємо підсипати борошно і розмішувати. Борошна потрібно дві склянки.
- В отримане тісто додаємо фарш і розмішуємо до однорідного стану.
Сковороду ставимо на вогонь і додаємо олію, коли розігріється, викладаємо ложкою отримане тісто порціями. Смажимо на середньому вогні. Процес смаження схожий на приготування оладок.
- Обсмажуємо з двох боків до готовності, під кришкою. Кришку закриваємо не до кінця.
- Після смаження викладаємо на паперовий рушник, щоб він увібрав надлишки жиру.
Дуже смачні домашні біляші на сухих дріжджах
Швидкі та смачні домашні біляші на безопарному тісті. Готуються дуже швидко і не складно, але результат оцінить уся сім’я, тому що виходять свіжі, соковиті, з хрусткою скоринкою.
Інгредієнти:
Начинка:
- М’ясо — 250 г
- Цибуля — 150-160 г (1 велика цибулина)
- Сіль, чорний перець за смаком
Тісто дріжджове для біляшів:
- Вода тепла — 200 г
- Дріжджі сухі швидкодіючі — 1 ч. л.
- Цукор — 2 ч. л.
- Сіль — 0,5 ч. л. л.
- Рослинна олія — 1 ст. л.
- Борошно пшеничне просіяне — 270 г
Приготування:
- У попередньо просіяне борошно додаємо сухі дріжджі, сіль, цукор і перемішуємо всі сухі інгредієнти, далі додаємо рослинну олію.
- Додаємо кип’ячену теплу воду і перемішуємо тісто за допомогою міксера на малій швидкості. Перемішуємо до однорідності близько 5 хвилин.
- Готове тісто перекладаємо в інший посуд, накриваємо плівкою і відставляємо, щоб підходило.
- Цибулю нарізаємо дрібними кубиками, обсмажуємо на олії до прозорості до прозорості.
М’ясо пропускаємо через м’ясорубку разом зі смаженою цибулею, додаємо спеції та солимо за смаком.
- Після того, як тісто відстоялося, викладаємо його на поверхню, посипану борошном, і розділяємо його на 8 рівних частин.
- Розкачуємо кожен шматочок тіста, кладемо на середину досить фаршу і зліплюємо ретельно, щоб не витікав сік під час смаження.
- Після того, як зліпили, кожен біляш притискаємо, щоб став плоский і зручний для смаження.
- Нагріваємо на пательні рослинну олію, викладаємо біляші для смаження й обсмажуємо з обох боків по 3 хвилини, потім ще по 1 хвилині з кожного боку, до апетитного золотистого кольору.
- За час смаження біляші набувають хрусткої скоринки, а начинка повністю готова і дуже соковита.
Пишні правильні татарські біляші в домашніх умовах
Взагалі, татарський біляш — дуже великий, і радше нагадує пиріг. Тільки від господині залежить, зробить вона один величезний чи багато маленьких біляшів, що тануть у роті. За класичним татарським рецептом для приготування тіста потрібно:
- 0,5 л. середньої жирності сметани (свіжої);
- 1 яйце;
- сіль (за смаком, приблизно 0,5 ч. л.).л.);
- 0,5 ч.л. гашеної соди або розпушувача за інструкцією на його упаковці;
- 500 гр. борошна.
Для фаршу знадобиться:
- 300 гр. телятини;
- 300 гр. баранини;
- 0,7 кг картоплі;
- приправи і сіль (за смаком).
Приготування:
- Дріжджі татари не використовують у принципі, а наведений рецепт один із найпростіших і найсмачніших. Борошно просіяти, змішати з сіллю, зробити заглиблення, в яке вбити яйце і вилити сметану.
- Замісити тісто, яке має вийти досить ніжним і еластичним, відставати від стінок миски і від рук господині. Тісто має відпочити приблизно півгодини.
- Для приготування класичних татарських біляшів м’ясо і картоплю потрібно нарізати кубиками, процес довгий і виснажливий, зате результат буде чудовим. Наприкінці приготування начинку посолити і поперчити, перемішати гарненько.
- Далі два варіанти приготування, перший — класичні біляші із защипуванням країв, другий — приготування одного величезного біляша за тією самою технологією з отвором у центрі.
- За цим рецептом біляші не смажаться, а готуються в духовці. Якщо пиріг великий, то через годину слід долити всередину трохи води або бульйону, для збереження соковитості начинки. Смачні й ароматні татарські біляші домашні запам’ятають надовго!
Біляші на кефірі — простий і смачний рецепт
Зазвичай для приготування біляшів використовується прісне тісто, зрозуміло, що дріжджове вимагає багато часу, сил і хоча б деякого досвіду. Господині-початківці можуть спробувати зробити пиріжки, використовуючи тісто на кефірних продуктах. Буде потрібно для тіста:
- 1 склянка кефіру з високим відсотком жирності;
- 2 ст. л. рослинної (будь-якої) олії;
- 2-3 яйця;
- 1 ст. л. цукру;
- 0,5-1 ч. л. соди;
- 0,5 ч. л. солі;
- ≈ 3 склянки борошна.
Для начинки:
- 300 гр. фаршу, що складається з кількох сортів м’яса, або сире м’ясо, нарізане шматочками;
- 3-4 цибулини;
- 1-2 ст. л. вершків для надання соковитості начинці.
Приготування:
- На першому етапі приготувати тісто: погасити соду кефіром, додати яйця, збити, цукор і сіль всипати, олію влити, перемішати.
- Тепер потихеньку підсипати борошно, замішуючи тісто, поки воно не почне відлипати від рук. Його потрібно прикрити целофаном, і можна приступити до приготування начинки.
- На другому етапі перекрутити м’ясо на фарш, цибулю дрібно нарізати, додатково прим’яти дерев’яним товкачем, щоб вона пустила більше соку. Посолити, додати приправи і перець, вершки, вимішати.
- Етап третій, власне, приготування. Відривати невеликі шматочки тіста, розкачати в корж, у центр викласти гіркою фарш. Не защипувати повністю, як пельмень, а тільки краї, щоб центр залишився відкритим.
- Фінал — смаження, смажити необхідно на рослинній олії, на сковороді, гарненько її розігрівши, а потім зменшивши вогонь.
- Спочатку біляші викласти начинкою донизу, на фарші з’явиться рум’яна скоринка, яка затримає сік усередині. Потім перевернути і довести до готовності.
Як приготувати біляші на живих дріжджах
Рецепт біляшів на дріжджовому тісті годиться для досвідчених господинь, оскільки таке тісто дуже примхливе, залежить від багатьох факторів і навіть самопочуття кухарки. Полегшений варіант — коли тісто купується в знайомому супермаркеті, що викликає довіру. Але найсміливіші можуть спробувати приготувати дріжджове тісто самостійно, скориставшись таким рецептом. Буде потрібно для тіста:
- 40 гр. дріжджів (мається на увазі справжніх, свіжих);
- 1-2 ст. л. цукру;
- 0,5-1 ч. л. солі;
- 1-2 яйця;
- 2 ст. л. олії (будь-яке вершкове масло, яке потрібно попередньо розтопити, або рослинне);
- 2,5 склянки молока (іноді додають воду замість молока);
- 7 ст. борошна (або трохи більше).
Для приготування начинки:
- 300-350 гр. яловичини або яловичого фаршу;
- 1 середньої величини цибулина;
- сіль, приправи і прянощі (за смаком).
Приготування:
- На першому етапі готується тісто, спочатку опара, для якої дріжджі розтерти з цукром, додати ½ частину молока, 2 ст. л. цукру; 2 ст. борошна, гарненько розмішати і залишити в теплому місці.
- Через півгодини-годину додати решту інгредієнтів, тісто ретельно вимісити, знову залишити в теплому місці, цього разу на 1,5-2 години, час від часу приминаючи.
- Етап другий, швидкий — фарш змішується з сіллю, прянощами і приправами.
- Етап третій — приготування біляшів: розкачати тісто в ковбаску, нарізати шматочками. Потім кожен шматочок розкачати в коло, на середину начинка. Головне, навчитися защипувати краї, тоді готовий біляш буде справжнім витвором кухарського мистецтва.
- Смажити в соняшниковій олії на невеликому вогні, прикривши кришкою. Дріжджове тісто потребуватиме сил і часу, але результати окупляться сторицею, а прохання приготувати біляші надходитиме від домашніх щотижня.
Рецепт біляшів на воді
У скарбничці справжньої господині має бути і такий рецепт, на випадок, якщо біляшів хочеться, і всі продукти, за винятком молока, є, а йти в магазин ліньки. Використання води замість молока дещо знижує калорійність страви. Для приготування пісного тіста знадобляться:
- 6 гр. швидкорозчинних дріжджів;
- 1 ст. води;
- 500 гр. борошна вищого ґатунку;
- сіль.
Для фаршу потрібно взяти:
- 250 гр. яловичини (або готового фаршу);
- 250 гр. свинини;
- 300 гр. ріпчастої цибулі;
- сіль, приправи, ароматні трави і перець.
Приготування:
- Процес приготування біляшів на воді досить простий. У підігрітій (але не киплячій) воді розчинити дріжджі, додати сухі інгредієнти (сіль і борошно).
- Замісити добре тісто, залишити в теплому місці, щоб воно підійшло — збільшилося в об’ємі в кілька разів.
- Для приготування фаршу свинину і яловичину перекрутити на м’ясорубці, посолити і додати приправи, гарненько вимішати.
- Самі біляші готуються традиційно — на кружечок тонко розкачаного тіста викласти начинку, підняти краї, защипати їх красивою хвилею.
- Смажити на рослинній олії (рафінованій, без запаху), спочатку обсмажити бік із відкритою частиною, потім перевернути і довести до готовності.
Біляші тим і хороші, що за відсутності молока в будинку тісто можна робити на воді, смак від цього не погіршиться!
Як приготувати біляші на молоці
Тісто для біляшів на молоці, на думку багатьох господинь, смачніше і ніжніше. Для тіста необхідно:
- 20 гр. справжніх хлібопекарських дріжджів;
- 1,5 ст. л. цукру;
- 1 ст. молока;
- 1 яйце;
- 3-4 ст. л. рослинної олії;
- 4-4,5 ст. борошна;
- 0,5 ч. л. солі.
Для фаршу потрібно:
- 500 гр. м’яса (свинина, яловичина, в ідеалі — баранина);
- 1-3 цибулини (на любителя);
- ароматні трави;
- сіль (звісно, за смаком).
Приготування:
- Молоко трохи прогріти, дріжджі розчинити, вимішати.
- Розтерти яйця із сіллю, цукром, тонкою цівкою влити в молоко.
- Підсипати потроху борошно, замішуючи тісто.
- Ближче до кінця процесу додати рослинну олію. Важливо, щоб тісто не було крутим, повинне відставати від рук і миски, в якій іде процес замішування.
- Тісто присипати борошном, накрити миску целофаном, можна рушником, для підходу залишити в теплому місці. Кілька разів протягом двох годин прим’яти його.
- Далі йде процес виготовлення смакоти за традиційними технологіями, оскільки це біляш, то краї повністю не защипувати, а залишати невеликий отвір. Тоді зовні він буде рум’яним, а всередині дуже соковитим і ніжним.
- Смажиться на сковороді, готовність перевіряється за допомогою зубочистки, якою потрібно проколоти біляш. Червонуватий сік, що виділяється, свідчить про те, що біляші не готові, прозорий сік — ознака того, що настав час перекладати біляші на тарілку і кликати рідних на бенкет.
Ліниві біляші — рецепт «простіше нікуди»
Дріжджове тісто любить увагу господині, примхливе, не терпить протягів, недбалості та поганого настрою. Тому не всі домашні кухарки готові на такі гастрономічні подвиги, а сучасна молодь, узагалі, полюбляє рецепти швидкі та необтяжливі. Один із них пропонується нижче, він потребуватиме небагато часу і найпростіших продуктів.
Інгредієнти для тіста:
- 0,5 кг борошна (сорт вищий);
- 1 ст. середньої жирності сметани;
- 2 яйця;
- 2 ст. л. маргарину (ще краще масла);
- 1 ст. л. (з гіркою) цукру;
- трохи солі;
- сода або розпушувач.
Приготування:
- Тісто готується таким чином: у велику миску просіяти борошно. В утвореному горбку з борошна зробити заглиблення. У неї вбити яйця, додати решту інгредієнтів. Швидко замісити тісто, його скачати в кулю (воно має відлипати від рук). Кулю прикрити, винести на холод на півгодини.
- Для начинки знадобиться фарш або м’ясо (300 гр.), нарізане крихітними шматочками. Справжні татарські кухарки м’ясо, звісно, нарізають, їхні сучасні колеги з інших регіонів можуть використовувати як начинку для біляшів м’ясний фарш, перекручений на решітці з великими отворами.
- У фарш, крім м’яса, додати сіль, приправи, кілька ложок жирних вершків. Скориставшись найпростішим рецептом приготування біляшів, можна отримати дуже навіть пристойний результат.
Домашні соковиті біляші в духовці
Окремі господині не люблять смаженої їжі, вважають її не надто корисною для шлунка і шукають інші способи приготування традиційних страв. Можна запропонувати наступний варіант біляшів, у ньому тісто і начинка готуються за традиційним рецептом, змінюється лише фінальний етап. Для тіста потрібні:
- 1,5-2 ст. борошна;
- 2 жовтки;
- 1,5 ст. молока;
- 1/3 пачки маргарину (можна замінити олією);
- 1-1,5 ст. л. цукру;
- 50 гр. звичайних дріжджів.
Приготування тіста:
- Молоко підігріти, вливати в дріжджі, потихеньку розтираючи, потім додати цукор, сіль і маргарин (або олію), який попередньо потрібно розплавити.
- Наприкінці також потроху підсипається борошно і замішується тісто. Йому потрібно «відпочити» 40-50 хвилин, за цей час можна приготувати начинку.
- Для начинки використовується фарш (300 гр.) з будь-яких сортів м’яса, в ідеалі — баранина, можна змішати свинину і яловичину. Важливо додати більше цибулі (4-5 головок) дрібно нарізаної або натертої на бурачній тертці. Соковитості додадуть вершки (1-2 ст. л.). л.), вмішані у фарш.
- За формою біляші мають нагадувати традиційні вироби, готуються з кружка тіста, краї якого підняті і защипані. Начинка всередині, у своєрідному мішечку з тіста. Оскільки використовується духовка, то отвір має бути дуже маленьким, щоб зберегти соковитість начинки.
- Випікати 30-40 хвилин за температури 180 °С, готовність перевірити за допомогою дерев’яної зубочистки, під час проколу у готового біляша має виділяти прозорий сік. Приготування татарських біляшів у духовці — це більш правильний підхід до режиму харчування.
Біляші з картоплею — пісний рецепт
Багато хто з жінок хотів би порадувати рідних біляшами під час посту, але не знає, чи можна це зробити. Звичайно, традиційно цю страву готують із м’ясною начинкою, і тільки такий пиріг має право називатися біляшем. З іншого боку, чому б не спробувати приготувати пісну страву. Для тіста потрібно:
- 1 кг пшеничного, вищого ґатунку борошна;
- 2,5 ст. води (молоко не належить до пісних продуктів);
- 2 ст. л. рослинної (не тваринної) олії;
- 30 гр. дріжджів;
- 1 ст. л. цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- Для фаршу потрібно 0,5 кг картоплі.
Приготування:
- Процес приготування дріжджового тіста — класичний. У підігрітій воді розвести дріжджі, потім додати по черзі — олію, цукор із сіллю, добре вимішати.
- Всипати борошно, замісити некруте тісто, що відлипає від рук, але відлипає від рук. Залишити її для підходу в теплому місці, присипавши борошном і прикривши рушником.
- Картоплю очистити від шкірки, зварити в підсоленій воді до повної готовності. Відлити трохи води в окрему ємність, решту злити.
- Товкачем розім’яти картоплю в однорідну масу, додати води, в якій вона варилася, щоб начинка була ніжнішою і соковитішою.
- Етап третій — приготування пісних пиріжків, тут теж використати перевірену технологію: шматочок тіста розкачати в кружечок (можна вирізати склянкою), в середину гіркою картопляне пюре.
- Біляші за цим рецептом краще не смажити, а запекти в духовці.
Поради та рекомендації
- Біляші — дуже популярна страва, у зв’язку з чим з’явилося безліч рецептів їх приготування. Але є й загальні рекомендації, наприклад, обов’язкове просіювання борошна. Так вона насичується повітрям, тісто буде більш пишним.
- Ще один секрет — тісто має бути добре вимішаним, страви, де тісто на воді, кефірі, сметані в приготуванні простіші. Дріжджове тісто вимагає особливої уваги, дотримання температурного режиму, відсутності протягів.
- Є секрети приготування начинки, у традиційних рецептах Татарії та Башкирії згадується, що м’ясо має бути нарізаним шматочками, так воно зберігає свою структуру.
- Ще дуже важливо, щоб начинка була соковитою, для цього, по-перше, береться одна частина жирного м’яса (баранини або свинини), по-друге, багато цибулі, яка для соковитості приминається, по-третє, можна додати вершки або молоко.
І найголовніший секрет, про який має пам’ятати будь-яка господиня, — все потрібно робити з любов’ю. І тоді домашні обов’язково скажуть, що «мамині біляші диво як гарні»!