Качка з гречкою в духовці покроковий рецепт із фото
Сьогодні запечена до бурштинової скоринки птиця з гарніром займає почесне місце на наших столах. Якщо в буденному меню найчастіше зустрічається курка, то лідерську позицію на святковому столі утримує качка з гречкою в духовці. Рецепт приготування цього вишуканого частування обговоримо в сьогоднішній статті.
Як правильно готувати качку?
Чомусь далеко не всі господині люблять готувати качку. Багато хто обходить цю птицю стороною. А все через її специфічний запах. Кулінари-професіонали стверджують, що специфічний запах легко усувається, а якщо хтось із цим не впорався, значить, просто не вміє готувати качку.
Порада! Специфічний запах виходить від огузка, який потрібно зрізати. Після цього птицю промивають під струменем проточної води, і від колишнього запаху не лишається й сліду.
Качине м’ясо підходить як для приготування цілої тушки, так і для порційних страв. Незалежно від того, чи обробляєте ви качку, смак запеченого м’яса виходить приголомшливим. Безумовно, величезну роль відіграє якість обраного м’яса. Більшість професійних кухарів вважає, що качку потрібно брати охолоджену. У цьому випадку м’ясо зберігає свою соковитість. До того ж звертайте увагу на молоденьку птицю. М’ясо вікової качки буде запікатися довше і може вийти жорсткуватим.
Але не у всіх є можливість придбати свіжоморожену качину тушку. Деякі запасаються про запас і заморожують м’ясо.
Порада! Якщо качка попередньо була заморожена, розморозити її потрібно тільки шляхом природного відтавання на нижній полиці холодильної камери. Не використовуйте для прискорення розморожування мікрохвильову піч або гарячу воду.
Переходимо до наступного етапу — підготовки птиці. Мабуть, усім відомо, як її правильно обробляти. Кінчики крилець бажано зрізати, інакше вони обвугляться в процесі випікання.
Порада! Щоб зберегти апетитний вигляд качиних крилець, перед запіканням оберніть їх алюмінієвою фольгою.
Не можна запікати качку без маринаду. Саме цей компонент надає м’ясу птиці божественного смаку. Класикою вважається використання майонезу, соєвого соусу або цитрусових соків. Найчастіше для фарширування кулінари вибирають яблука й апельсинові часточки.
Якщо тушка птиці стара, то її можна проварити в підсоленій воді або маринаді. Так ви скоротите процес запікання в духовій шафі. Крім цього, в процесі варіння м’ясо вбере в себе весь купаж спецій, прянощів і маринаду.
Господині на замітку
- щоб м’ясо качки вийшло соковитим, у процесі запікання його періодично потрібно поливати жиром, що виділився;
- соковитою вийде качка, томлена в рукаві;
- якщо ви запікаєте птицю без використання рукава, накрийте деко алюмінієвою фольгою, а за півгодини до кінця зніміть її, щоб шкірка запеклася до бурштинової скоринки;
- гречану крупу для фарширування попередньо потрібно відварити до напівготовності;
- особливо смачною вийде гречка, якщо її тушкувати в томатному соусі;
- неповторного смаку й аромату качиному м’ясу з гречаною начинкою надає свіжий розмарин.
Кулінарний світ надає на вибір кожній господині десятки різних маринадів. І не тільки від цього залежатиме кінцевий результат. Для приготування м’яса та птиці завжди використовують спеції та прянощі. Але якщо вам складно самостійно збалансувати приправи, скористайтеся універсальними купажами, які призначені для приготування страв із птиці.
А в нас сьогодні свято!
Навіщо чекати свята, щоб приготувати качку? Створіть свій гастрономічний шедевр уже сьогодні і прикрасьте сірі будні приголомшливою стравою.
На замітку! Якщо ви купили домашню качку, огляньте шкірку, щоб не було залишків пір’їнок. За наявності таких їх видаляємо пінцетом, а шкірку злегка обпалюємо над газовим пальником. Потрохи можна використовувати для приготування бульйону або супчика.
Інгредієнти
- качка свіжоморожена — одна тушка;
- гречана крупа добірна — одна склянка;
- приправи універсальні для птиці — один стіл. ложка;
- сіль;
- морква — один коренеплід;
- сік томатний — 100 мл;
- цибулина — одна головка.
Приготування
- Насамперед займаємося качиною тушкою. За необхідності її потрошимо, ретельно промиваємо й обсушуємо серветками. Видаляти залишки вологи потрібно не тільки зі шкірки, а й усередині.
- Поки качку відкладаємо вбік і займаємося підготовкою овочів.
- Очищаємо коренеплід моркви та цибулинну головку.
- Моркву натираємо на тертці з дрібною перфорацією, а цибулину дрібненько рубаємо ножем.
- У невеликій кількості рафінованої олії плодів пасеруємо нашатковані овочі. Томимо на мінімальному вогні.
- Перебираємо гречану крупу і промиваємо під струменем проточної води. Зціджуємо воду, що залишилася, і додаємо гречку до овочів.
- Перемішуємо і вливаємо томатний сік. Якщо пастеризованого соку під рукою немає, розведіть у фільтрованій воді томатну пасту.
- Усе добряче перемішуємо, накриваємо сковорідку кришкою і залишаємо на мінімальному вогні до повної готовності гречаної крупи. Не забуваємо періодично все перемішувати.
- Качину тушку натираємо сіллю грубого помелу і приправами для птиці.
- Перекладаємо тушку птиці в рукав для запікання. Черевце заповнюємо гречаною начинкою разом із підливою.
- Краї шкірки з’єднуємо зубочистками або кулінарним шпагатом. Перекладаємо качку швом донизу.
- Краї рукава ретельно фіксуємо нитками або кліпсами. Кладемо пакет із вмістом у деко.
- Запікається качка не менше двох годин. Оптимальний температурний режим становить 200.
- Щоб пакет не здувався під час термічної обробки, зробіть у ньому кілька отворів зубочисткою або голкою.
- Запечену качку з гречаним гарніром у гарячому вигляді подаємо до столу.
Ви змогли переконатися, що нічого складного в приготуванні фаршированої качки немає. Єдиний недолік такого частування — тривала термічна обробка. Так, такий птах запікається не менше двох годин. Але поспішати не варто, інакше ви ризикуєте приготувати жорстке качине м’ясо. Гречану начинку можна доповнити часником, зеленню, обсмаженими грибочками. Смачного!
Ідея з сайта https://olkinblog.icu/.