Бігус із козулі покроковий фото рецепт
Рецепт страви з козулі, яка тушкується з капустою, а потім ще нудиться в глиняному горщику в духовці. Страва містить усі основні складові бігуса: ковбасні вироби, свіжу та квашену капусти, вино, однак, основний інгредієнт справжнього бігуса — м’ясо свинини в ньому відсутній, що власне не робить цю страву менш смачною.
Інгредієнти
- М’ясо козулі (м’якоть) — 1кг.
- Шинка — 250 гр.
- Сосиски — 2 шт.
- Копчена ковбаса — 50 гр.
- Свиняче сало (підчеревина, т.е. свиняче сало з великим вмістом м’яса) — 100 гр.
- Капуста квашена — 1 кг.
- Капуста свіжа — 0,5 кг.
- Цибуля ріпчаста — 4 головки
- Помідори — 2 шт.
- Морква — 2 шт.
- Часник — 1 головка
- Гриби свіжі (можна заморожені) — 250 гр. (або сухі — 100 гр.)
- Сухе червоне вино (згодиться будь-яке) — 200 гр.
- Рослинна олія (обсмажити гриби з цибулею) — 50 гр.
- Приправи — червоний і чорний перець, лавровий лист.
- Сіль — за смаком
Оскільки я був щасливим володарем відрубу шиї козулі, яку мені люб’язно презентувала одна хороша людина, я за традицією почав думати, як би так її приготувати, щоб було смачно і багато. На думку спочатку спала ідея просто загасити козулю з капустою, але потім я згадав, як не так давно я готував на дачі справжній польський бігус, і захотілося мені внести в цей рецепт дещо з раніше приготованої страви… Так і з’явився цей рецепт бігуса з козулі, який сьогодні я і буду готувати… Ну а почнемо ми його готувати з капусти.
Свіжу капусту дрібно нашаткуємо,
Відправимо її в каструлю, заллємо однією склянкою крутого окропу і включимо максимальний вогонь,
Поки вода в каструлі закипає, натремо на крупній тертці дві морквини, закинемо моркву в каструлю,
перемішаємо, зменшимо температуру до середнього стану, і періодично перемішуючи овочі, протушкуємо їх 10 хвилин,
потім закинемо до свіжої капусти квашену капусту (якщо сильно кисла — можна промити холодною водою),
накриємо кришкою, встановимо температуру на «трохи нижчу за середню» (я ставлю на 4) і тушкуватимемо так овочі годину, а краще навіть півтори, у міру необхідності підливаючи в каструлю воду. Поки капуста тушкується, займемося підготовкою всього іншого для нашого бігуса з дичини.
Обмиємо м’ясо, зріжемо всі жилки і плівки, відокремимо м’якоть від кісток. Потім я обрізані хребці використовував для приготування супу, тому нічого не пропало. Зрозуміло, плівки та жилки нам точно не знадобляться…
На сковороді, на середній температурі витопимо свиняче сало, нарізане невеликими скибочками, потім увімкнемо вогонь на максимум, і щойно сало зашкварчало, відправляємо на сковороду шматки м’якоті козулі,
Інтенсивно перемішуючи (щоб м’ясо не пригоріло до пательні) швидко обсмажимо м’ясо, з усіх боків (щоб зберегти сік у шматочках), потім температуру трохи зменшимо,
Нарізаємо пір’ям дві головки цибулі,
Обсмажуємо м’ясо з цибулею хвилин 15,
Вливаємо в сковороду три чверті склянки вина, тушкуємо м’ясо з вином ще хвилин 10,
Після чого, м’ясо козулі, тушковане з цибулею і вином, зі сковороди переміщається в казан, в якому ми і будемо готувати наш бігус.
Нарізаємо невеликими шматочками третю головку цибулі та гриби,
Обсмажуємо гриби з цибулею на невеликій кількості рослинної олії хвилин 15, трохи їх солимо і перчимо,
і відправляємо обсмажені гриби з цибулею також у наш казан,
виливаємо в сковороду, в якій смажилися гриби, чверть склянки червоного вина, що залишилася, злегка перемішуємо його з отриманим під час смаження жиром, і виливаємо всю цю пишність у казан,
приблизно до цього часу повинна була добре протушкуватися капуста (якщо ні — чекаємо спливу 1,5 годин)!), тому її також, відправимо в казан, разом із водою, з якою вона тушкувалася,
тепер, вміст казана гарненько перемішаємо, поставимо казан із бігусом із дичини на вогонь, і поки весь його вміст буде доходити до кипіння,
наріжемо невеликими кубиками помідори, подрібнимо зубчики часнику на тонкі пластики і підготуємо лавровий лист,
далі, наріжемо невеликими скибочками копчену ковбасу, сосиски і шинку,
кубиками наріжемо останню, четверту головку цибулі,
злегка обсмажимо цибулю до прозорого стану, і відправимо до неї нарізані ковбасу, сосиски і шинку,
обсмажимо цибулю з ковбасою хвилин 5-7,
І після того, як вміст казана закипить, відправимо туди помідори, часник і лаврушку, все перемішаємо,
А хвилини через 2, слідом відправимо в казан нашу ковбасну обжарку, і знову все перемішаємо..
Протушкуємо вміст казана на помірному вогні ще хвилин 7, після чого спробуємо страву на сіль, і якщо треба — посолимо за смаком, а також, відправимо в казан чорний і червоний перець за смаком, усе перемішаємо, дамо бігусу ще 5 хвилин протушкуватися, і, в принципі, можна вважати, що страва готова і її можна вже подавати до столу..! … а можна заморочитися по повній програмі!
… перекласти частину бігуса в глиняний горщик для запікання під зав’язку (у мене він приблизно на 2 літри), закрити його кришкою, і..
… поставити в попередньо розігріту до 200 градусів духовку. Знижуючи температуру кожні півгодини на 20 градусів, потомити бігус із козулі ще 2-3 години (цим способом емутується доведення страви в остигаючій російській грубці, стосовно капусти, такий прийом можна ще використовувати для підготовки її для добових щей…),
Домігшись приблизно ось такого карамелізованого стану в капусти, можна вважати, що наш бігус уже остаточно готовий!
Як видно на фото, під верхньою скоринкою страви, капуста має цілком апетитний вигляд, і я вас запевняю — вона ще й смачна до неподобства!
Тепер уже точно можна подавати наш бігус із козулі до столу, посипавши його за бажанням дрібнорубаною зеленню кропу та посипавши свіжомеленим чорним перцем!
Ну а ось такий вигляд має готова страва при найближчому розгляді. Всім смачного і удачі в приготуванні описаного вище рецепта бігуса з м’яса козулі.
Примітки до рецепта
Можна навіть і не мучити себе проблемою вибору і не визначатися «запікати бігус чи ні»?», оскільки частину його можна з’їсти відразу після його готування в казані, а деяку частину, запекти в горщиках. До речі, якщо у вас звичайні півлітрові горщики для запікання, почніть запікання бігуса не з 200 градусів, а зі 180..